Elfogadta az Európai Parlament a jövő évi uniós költségvetést

Megszavazta az Európai Parlament az Európai Unió jövő évi költségvetését. A tervezett kiadások szintjén 129,1 milliárd eurós büdzsé az uniós országok összesített bruttó össztermékének 0,98 százalékára rúg, az ideihez képest 1,86 százalékos növekedést jelent. Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt EP képviselője szerint „olyan javaslatok is elfogadásra kerültek, melyek nem kérnek többletpénzt, ám kisebbségvédelmi szempontból rendkívül fontosak”.  

Az EU-tagországok kormányait képviselő Tanács, a pénzügyminiszterek találkozóján hagyta jóvá a költségvetésről szóló jogszabályt, amelyről a két intézmény tárgyalódelegációja már a múlt hónap közepén megállapodásra jutott. A miniszterek úgy fogalmaztak: a kompromisszum megtalálta a helyes arányt a büdzsé mértékének – a tagországok konszolidációs erőfeszítéseit is segítő – korlátozott emelése, valamint a gazdasági növekedés és munkahelyteremtés ösztönzését szolgáló intézkedések finanszírozása között.     

A jövő évi büdzsében az ideinél egymilliárd euróval több, közel 44 milliárd euró áll rendelkezésre a kohéziós kiadásokra. Mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokra, valamint piaci intézkedésekre szintén csaknem 44 milliárd eurót szánnak az unióban.    

A plenáris EP-vitában Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt Európai Parlamenti képviselője, a korábbi költségvetési EP-jelentéstevő üdvözölte, hogy a megállapodás lehetővé teszi, hogy az EU jövőre is működőképes legyen.    

Hangsúlyozta: a Magyarország számára legfontosabb sorok is „mondhatni, érintetlenül maradtak”. Biztosított a mezőgazdasági politika működése, a „konvergenciasoron” pedig majdnem 9 százalékos emelkedés következik be. Az apróbb tételek közül is kiemelte az iskolatejprogramra fordítható kiadások összesen 9 millió eurós növekedését.     

Mint mondta, „olyan javaslatok is elfogadásra kerültek, melyek nem kérnek többletpénzt, ám kisebbségvédelmi szempontból rendkívül fontosak. Ilyen például az a rendelkezés, amely szerint az uniós Kultúra program kereteiből 2012-ben támogatni kell a veszélyeztetett nyelvek megmaradását segítő intézkedéseket is”.    

Surján László hozzátette, az EP megítélése szerint többet lehetne tenni annak érdekében, hogy a költségvetés a gazdasági válság leküzdését szolgálja.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!