Elfogadták a földtörvényt

„Csak annak lesz joga földet venni, aki élethivatásszerűen Magyarországon földműveléssel foglalkozik” – mondta el Lázár János a 444-nek. Hozzátette: elvben vehet majd földet külföldi állampolgár is, de itt kell élnie, földet művelnie, megfelelő végzettséggel kell rendelkeznie, és még a helyi földbizottság hozzájárulása is szükséges a vásárláshoz. Az Országgyűlés ülésén 253 igen és 17 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el az új földtörvényt.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár hangsúlyozta, a törvényt valószínűleg sokan támadni fogják, de – osztrák, francia, dán és német példák alapján – olyan elemekből rakták össze, melyeket eddig általában az Európai Bíróság jóváhagyott, és a földtörvény meg fogja járni a magyar Alkotmánybíróságot is.
 

A Fidesz-KDNP nem ült fel a provokációnak

Felesleges provokálni a parlamenti többséget, ezzel nem lehet eredményt elérni – így kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök a parlamenti ülésteremben zajlott jobbikos tiltakozást.

A Jobbik képviselői a földtörvény elfogadása ellen tiltakozva pénteken a parlamenti elnöki pulpitusra vonultak, mire kormánypárti szavazatokkal kizárták őket a szavazásokból, ők azonban ezután is folyamatos kiabálással zavarták az ülést.

„Egy érdekes kulturális jelenségnek lehettünk tanúi a parlamentben” – fogalmazott sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, aki gratulált a kormánypárti képviselőcsoportnak, amiért nem ült fel a provokációnak.

Mint mondta, a fideszesek és a KDNP-sek „ahogy egy nyugodt erőhöz illik, elvégezték a mai napra kiporciózott munkát”.

Az új földtörvény tartalmával kapcsolatban a kormányfő az MTI kérdésére azt mondta: a jogszabály egyrészt radikálisan visszaszorítja a nagybirtokot, amelynek aránya maximum húsz százalék lehet – a többi kis- és középbirtok –, másrészt garancia arra, hogy a magyar termőföldet magyar gazdák fogják megművelni. Aki azt akarja, hogy Magyarországon az élethivatásszerűen mezőgazdaságból élő kis- és középgazdák domináljanak az agráriumban, annak jó oka volt a törvény megszavazására, „én büszkén tettem meg” – fűzte hozzá.

Közölte, az új földtörvény társadalmi vitája egy évig tartott, „minden dimenzióját többször is átgondoltuk”.

Jobbikos tiltakozás – Kövér: nem értek célt a rendzavarók

Kövér László szerint az Országgyűlés plenáris ülésén obstruáló képviselők nem értek célt, a parlament elvégezte a péntekre eltervezett munkáját

Az Országgyűlés elnöke az MTI-nek nyilatkozva közölte, álláspontja szerint a parlament szabályosan fogadta el a jogszabályokat.

Hozzátette: a történtek nem maradhatnak konzekvenciák nélkül, sem a Jobbik képviselőcsoportjára, sem a patkóban demonstráló képviselők, és más rendzavarókra nézve.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!