Elhibázott a kormány szociálpolitikája

A Kereszténydemokrata Néppárt álláspontja szerint elhibázott a kormány szociálpolitikája. A jövő évi költségvetés számai bizonyítják, hogy a szocialista kabinet cserbenhagyta a rászorulókat, hiszen a nehéz helyzetben lévők támogatása helyett milliárdokat vesz el tőlük – mondta Soltész Miklós, az Országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának kereszténydemokrata alelnöke Nyíregyházán tartott sajtótájékoztatóján.

A költségvetés elfogadott sarokszámai alapján 2010-ben kevesebb pénz jut például távhő- és gázárkompenzációra, a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására, s jelentős összeget vonnak el a szociális intézmények állami normatívájából is – jelentette ki a Fidesz-KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője.    
   
Soltész Miklós elmondta: a 67 milliárd forint összegű táv- és gázfűtési kompenzációt 42,5 milliárd forinttal csökkentik. Megjegyezte, hogy négy éve még több mint 200 milliárd forint összegű volt a kompenzáció, amit alacsony keresetű családok és kisnyugdíjasok vehettek igénybe.
    
A KDNP országgyűlési képviselője elfogadhatatlannak nevezte, hogy 8,6 milliárd forintot vonnak el a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatási támogatásából. Szerinte emiatt sokan kerülnek majd az utcára az érintettek közül.
    
Soltész Miklós hasonlóan minősítette a szociális intézmények normatív támogatásának 11 milliárdos elvonását. Mint mondta, a kormány ellehetetleníti az időseket, fiatalokat, fogyatékosokat és pszichiátriai betegeket egyaránt ápoló otthonok működését..
    
A politikus kitért arra is, hogy az ellenzék módosító javaslatok sorával próbált a parlamentben változtatni a kormány „rossz szociálpolitikáján”, de a kormányoldal többsége rendre leszavazta a javaslatokat.
    
A sajtótájékoztatón Vinnai Győző, a Fidesz nyíregyházi választókerületi elnöke, önkormányzati képviselője a Soltész Miklós által elmondottakhoz hozzátette: az elvonások igen nehéz helyzetbe hozzák a város helyhatóságát, mert a helyi intézmények a normatíva csökkenése miatt állami támogatásuk mintegy 10 százalékát veszítik el jövőre.
    
Megemlítette azt is, hogy a távhő- és gázkompenzáció nagyarányú csökkentése érzékenyen érinti a szabolcsi megyeszékhely rászorultjait is, hiszen legutóbb a 16 ezer távfűtéses lakásban élők kétharmada szorult anyagi segítségre alacsony jövedelme miatt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!