Elkészült a családok védelméről szóló törvény tervezete

Elkészült a családok védelméről szóló törvény tervezete és hamarosan a parlament elé kerülhet – jelentette ki Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője. Párttársai, Rubovszky György és Pálffy István a parlament napirendjén szereplő kitüntetésekről szóló sarkalatos törvényről tájékoztatta a sajtót. Rubovszky György megjegyezte, a sarkalatos törvényhez a módosító indítványok 90 százaléka szövegpontosító, és azokat kizárólag az MSZP adta be.

A családok védelméről szóló törvénytervezet a család fogalmát a leszármazás elve alapján határozza meg. Eszerint legalább két, egyenesági rokonságban álló személy alkot családot.

Reagálva a bulvársajtóban többször is megjelent hírre, amely szerint a KDNP engedelmességre kötelezné a gyermekeket, a kereszténydemokrata politikus felhívta a figyelmet, hogy a ma hatályos törvényekben is szerepel a szülő-gyermek kapcsolat szabályozása. Ez nem újkeletű, hanem a normális emberi kapcsolatok évezredek óta ilyen, és hasonló elvek szerint működnek.  

A javaslathoz kapcsolódva úgy fogalmazott: ha gazdasági gondjainkat nem sikerül megoldani, a magyarok szegények lesznek; ha a népesedési gondokat nem sikerül megoldani, akkor nem lesznek szegények, mert nem lesznek.  

Szavai szerint a családpolitikáért felelős államtitkárság közreműködésével elkészült tervezet kerettörvény-jellegű, a részleteket alacsonyabb rendű jogszabályok rögzítik. A tervezet „ma a bürokrácia malmai között őrlődik, ez a sorsa minden törvénytervezetnek” – jegyezte meg némi iróniával, hozzátéve: reményei szerint hamarosan kikerül onnan, és megkezdheti a parlament tárgyalását.  

Rubovszky György a parlament napirendjén szereplő kitüntetésekről szóló sarkalatos törvényről elmondta: a módosító indítványok 90 százaléka szövegpontosító, és azokat kizárólag az MSZP adta be.  

A kormánypárti politikus az egyik új kitüntetésről, a Szent István rendről kifejtette, az  nem hagyomány nélküli, a bírálók, nem magát a kitüntetést, hanem a tervezet szövegének azt a részét támadják, amely kimondja, hogy egy Mária Terézia által alapított rendet elevenítenek fel. A kritikusok szerint ennek a történelmi passzusnak nem kellene a javaslatban szerepelnie. A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: magát a rend megújítását nem ellenzik.  

Arról, hogy a javaslat nem tartalmazza a Nagy Imre Érdemérem adományozását, Rubovszky György azt mondta, 1990 óta, aki tényleg kapcsolatba hozható volt az ő személyével és munkásságával, vagy kortársa volt a mártír miniszterelnöknek, az megkaphatta. Ha utólagos, származékos indokok alapján osztogatnák, a kitüntetetteket devalválnák.  

Pálffy István frakciószóvivő az MTI azon felvetésére, hogy a javaslat nem rendelkezik a kitüntetések esetleges visszavonásáról, kijelentette: a javaslat kitüntetéseket hoz létre, illetve újít meg, nem egy konkrét üggyel foglalkozik. Nem lex-Kertészt fogalmaztak meg – utalt vissza a KDNP országgyűlési képviselője a kérdés hátterére. Hangsúlyozta: az indítvány nem foglalkozik a Kossuth-díjjal, vagy Széchenyi-díjjal, mert ezek nem ide tartoznak, és különösen nem valakivel foglalkozik, aki a Kossuth-díjra méltatlanná vált.  

„Kertész Ákos méltatlan lett erre a díjra”, de ez nem azt jelenti, hogy úgy kezdenek törvényeket alkotni, hogy implikálják azt a lehetőséget, hogy Kertész Ákostól ezt bármikor elvegyék – mondta végezetül Pálffy István.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!