Elkészült a közszolgák etikai kódexének tervezete

Célegyenesbe fordult a közszolgáknak címzett etikai kódex kimunkálásának folyamata. Golyóstollat, reklámzacskót, csekély értékű dísztárgyat fogadhatnak csak el a közszolgák, ha életbe lép. A szabálykönyv tervezete szerint akár el is bocsáthatják állami állásából azt a személyt, aki nem fizeti ki köztartozását, nem gondoskodik családjáról, vagy terrorizálja munkatársait. A szöveg társadalmi egyeztetése hamarosan megkezdődik – írja a Magyar Nemzet.

Célegyenesbe fordult a közszolgáknak címzett etikai kódex kimunkálásának folyamata. Elkészült ugyanis a kormányzat korrupcióellenes küzdelmének egyik fontos elemét adó előírás-gyűjtemény tervezete; a szöveget a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemsokára társadalmi vitára bocsátja.
 

A Transparency International (TI) korrupcióérzékelési indexe (CPI) alapján rangsorolt 176 ország kétharmada erős korrupciós fertőzöttséget mutat, Magyarország az európai mezőny alsó harmadában szerepel.

Rétvári Bence, a szaktárca parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta: a kódex egyes rendelkezései a közigazgatás vezető pozícióit betöltő személyektől elvárt magatartást írják le, más előírásai azt határozzák meg, mit fogadhatnak el a közszférában dolgozó személyek, bizonyos passzusai pedig arról szólnak, miképpen kell lebuktatni a jogtalan előnyt felkínáló, vesztegetni szándékozó személyeket. A kódex részletesen foglalkozik azzal is, mikor válik az állami tisztviselő méltatlanná, mely szabályok megsértésekor merülhet fel a közszolga elbocsátása.

A közigazgatási vezetőknek címzett rendelkezések kapcsán Rétvári Bence azt mondta, hogy az előző két kormányzati ciklusban azért is harapózhatott el a korrupció, mert a különféle beosztású irányítók sok esetben visszaéltek a helyzetükkel, s a magánszempontokat a köz érdeke elé helyezték. Az etikai kódex éppen ezért hangsúlyosan foglalkozik a vezető szerepet betöltő személyek felelősségével, előírva számukra a példamutatás, az etikai és a jogi előírások fokozott betartásának kötelezettségét.

A KIM a Kormány.hu oldalon korábban több korrupcióellenes intézkedést is részletesen ismertetett, így például azt, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter tavaly nyilatkozatot írt alá a korrupció elleni összehangolt, hatékony állami fellépésről Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével, Baka Andrással, a Legfelsőbb Bíróság elnökével és Polt Péter legfőbb ügyésszel. A nyilatkozat aláírásának egyéves évfordulóján pedig az állami szervek vezetői közösen értékelték az eddig elvégzett munkát és eredményeket.
 

A magyar kormány a közigazgatási folyamatok és intézményrendszer egyszerűsítésével egy olyan „jó államot” kíván felépíteni, amelyet a tisztaság és az átláthatóság jellemez – közölte november elején a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára.

A kormányzati antikorrupciós program részeként Magyarország csatlakozik a már több mint ötven országban működő Nyílt Kormányzati Együttműködéshez, és ezzel további vállalásokat tesz a korrupció elleni küzdelemre, a nyilvánosabb közigazgatás megvalósítására – tájékoztatott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium még júliusban.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!