Előre kitervelt akcióról van szó Gyöngyöspatán

Nyolc embert állított elő a rendőrség garázdaság miatt péntek délután Gyöngyöspatán, várhatóan szombaton bíróság elé állítják őket – közölte a belügyminiszter a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón. Az állam nem osztozik senkivel a rendfenntartás jogán, megengedhetetlen megkérdőjelezni az állami erőszakmonopólium kizárólagosságát – mondta Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési képviselője, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke Budapesten a gyöngyöspatai eseményekről tartott sajtótájékoztatóján. A kormánypárti politikus elmondta: a Fidesz-frakció álláspontja szerint egy szervezett, előre kitervelt akcióról van szó Gyöngyöspata esetében. Az egész ország tanúja annak az aljas és szégyenteljes politikai kultúrának amit a Jobbik, az MSZP és az LMP folytat.

Nyolc embert állított elő a rendőrség garázdaság miatt péntek délután Gyöngyöspatán, várhatóan szombaton bíróság elé állítják őket – közölte a belügyminiszter a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón. Gyöngyöspatán olyan szégyenletes események történtek, amelyek nem történhettek volna meg. Ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy a 276 gyöngyöspatai roma nő és gyerek péntek reggel elhagyta a települést, kijelentette: senkinek nem volt oka arra, hogy elmeneküljön a faluból. Mint mondta: ezt úgy állították be egyesek, hogy ez nem más volt, mint evakuálás (...) ami arról szólt, hogy ki kellett menteni innét a cigány lakosságot. Felteszem a kérdést, hogy mi elől kellett kimenteni a cigány lakosságot. Mi az, ami jelen pillanatban oly mértékig zavarja Gyöngyöspata közrendjét és közbiztonságát, hogy innét bárkinek el kellett volna menekülnie? Én nem tapasztalom ezt. Én azt tapasztalom, hogy itt rend van – mondta a miniszter.

  + 

Az állam nem osztozik senkivel a rendfenntartás jogán, megengedhetetlen megkérdőjelezni az állami erőszakmonopólium kizárólagosságát – mondta Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési képviselője, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke Budapesten a gyöngyöspatai eseményekről tartott sajtótájékoztatóján. Kocsis Máté rámutatott: pénteken megjelent és szombattól hatályossá is válik az a kormányrendelet, amely bezárja azt a kiskaput, amellyel visszaélve sokan a rendfenntartás joga mögé bújva megkérdőjelezték az állami erőszakmonopóliumot.
    
A kormánypárti politikus elmondta: a Fidesz-frakció álláspontja szerint egy szervezett, előre kitervelt akcióról van szó Gyöngyöspata esetében. A településről 300 helyi roma embert szervezetten utaztattak el, evakuálásnak beállítva azt. Bizonyos politikai erők az utaztatást az ország lejáratására használják fel, ahogy ezt az új alkotmány és a médiatörvény kapcsán már megtették. Kocsis Máté felhívta a figyelmet: Gyöngyöspatán a rendőrség hetek óta jelen van, ha törvénysértést észlel, akkor fellép. Erre példaként hozta fel, hogy a véderő vezetőjét, Eszes Tamást őrizetbe vették.  
    
Az egész ország tanúja annak az aljas és szégyenteljes politikai kultúrának amit a Jobbik, az MSZP és az LMP folytat. Az ellenzéki pártok bebizonyították, hogy politikai érdekből képesek emberek és települések életét tönkre tenni, mesterségesen feszültséget kelteni romák és nem romák között és erre még a vöröskeresztet is képesek felhasználni. Elképedve értesültek arról, hogy az LMP legismertebb mecénása, Richard Field amerikai üzletember hathatósan segítette az akciót, és abban a magukat romavédő civil szervezeteknek mondó egyesületek is részt vettek.     

+

Kétszázhetvenhat roma nő és gyermek hagyta el péntek reggel Gyöngyöspatát, és utazott Csillebércre, illetve Szolnokra. A Magyar Vöröskereszt főigazgatója szerint előre megszervezett táboroztatásáról van szó, míg Együtt a Közjóért Egyesület elnöke, a kiköltöztetési akció egyik szervezője azt közölte: a romák saját maguk határoztak arról, hogy kimenekítik a gyerekeket és a nőket a Véderő elnevezésű mozgalomnak a településre a hét végére meghirdetett katonai tábora miatt.

Balog Zoltán felzárkózásért felelős államtitkár hangsúlyozta, felelőtlenség azt a hírt kelteni, hogy Gyöngyöspatáról el kellett menekülni. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte: megfelelő számú és megfelelő felkészültségű rendőri erő van jelen Gyöngyöspatán. Ha mégis úgy látják, hogy valakik még mindig nem értik meg: Magyarországon rendnek és biztonságnak kell lennie, akkor szükség esetén újabb jogszabályi szigorításokat léptetnek hatályba.   

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!