Előrehozott választást akar a többség

A Gallup legfrissebb felmérése szerint a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül továbbra is közel negyven százalékos, míg az MSZP tábora tizenöt százalékot tesz ki. A Gallup méréséből az is kiderül, hogy a lakosság többsége szerint az ország érdeke az előre hozott választások megtartása lenne. A kormányfő teljesítményével a nagy többség elégedetlen, a jelenlegi miniszterelnök csupán minden hetedik ember bizalmát élvezi, míg Orbán Viktornak minden harmadik ember szavaz bizalmat. Nőtt azoknak a száma, akik az SZDSZ kilépését a kormányból színjátéknak tartják, s egyre többen gondolják úgy, hogy egy Fidesz vezette kormány jobb teljesítményt nyújtana, mint a jelenlegi kisebbségi kormány.

A Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül nem változott május vége és július eleje között, változatlanul tíz felnőttből négyen tartoznak a legnagyobb ellenzéki párt szavazói körébe (39 százalék.). Az MSZP a május végi 13 százalék után stabilizálódott és ismét 15 százalékon áll.

A biztos pártválasztóknál a támogatottságbeli különbség - az ellenzéki szavazók jelenlegi nagyobb részvételi elszántsága miatt - ennél nagyobb. A Fideszt ebben a körben a potenciális választók kétharmada, míg az MSZP-t jelenleg a biztos pártválasztók egynegyede támogatná. Jelenleg a teljes népességen belül az MDF és az SZDSZ tábora egyaránt 2 százalék. A biztos szavazó pártválasztók között az MDF tábora eléri a 3 százalékot, de mindkét tábor támogatóinak aránya a parlamenti küszöb alatt van.

Pesszimista a gazdasági közhangulat

A felnőtt lakosság 52 százaléka meglehetősen rossznak, 31 százaléka nagyon rossznak tartja az ország gazdasági helyzetét. A tavalyi év második felében a mostaninál valamivel többen ítélték meg az ország gazdasági helyzetét nagyon rossznak. Ennek ellenére a lakosság túlnyomó része még mindig inkább pesszimista anyagi kilátásait illetően és a következő évre vonatkozóan tízből négyen helyzetük további romlásával számolnak.

Gyurcsány teljesítményét a kétharmad rossznak ítéli

A miniszterelnök munkájának megítélése a lakosság körében, a legutolsó hetekben elmozdult az előző hónapokat jellemző mélypontról. Minimális mértékben, de valamivel többen elégedettek a munkájával, mint korábban. Jelenleg a lakosság ötöde, 22 százalék véli úgy, hogy inkább jól, mint rosszul teljesít, miközben bő kétharmaduk, 69 százalék ítéli úgy, hogy inkább rossz a miniszterelnök teljesítménye.

Arra a kérdésre, hogy mennyire bíznak Gyurcsány Ferencben, mint miniszterelnökben, egy ötfokú skála szerint lehetett válaszolni, ahol az 5 azt jelentette, hogy teljesen megbíznak és 1 pedig azt, hogy egyáltalán nem bíznak meg. Összességében a lakosság kétharmada, 67 százaléka nem, 47 százaléka egyáltalán nem bízik meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnökben. A megkérdezettek mindössze 6 százaléka az, aki nagyon bízik a miniszterelnökben, s 9 százalékot tesz ki azoknak az aránya, akik valamelyest bíznak Gyurcsány Ferencben.

Orbán Viktorban, a Fidesz elnökében a teljes népesség 15 százaléka nagyon bízik és egy további 20 százalék bízik. A Fidesz elnökével szemben 40 százalékra tehető a bizalmatlanok aránya. A volt miniszterelnök, Orbán Viktor iránti bizalom fontos jellemzője, hogy vele kapcsolatban a bizalmi skála két oldala nem szimmetrikus. Az iránta táplált bizalmatlanság inkább életkorfüggő, míg a vele szemben kifejezett bizalommal lévők aránya gyakorlatilag nem különbözik az egyes korosztályok között. Ezzel szemben a jelenlegi kormányfő iránti bizalom a legnagyobb az idősebbek körében (29 százalék), míg a 40-59 éveseknek már csak a 15 százaléka és a 40 alattiak körében pedig mindössze 7 százaléka az, aki teljesen vagy részben megbízik benne.

Színjáték a szakítás

A kormánykoalíció felbomlásának értelmezésében átalakult a lakosság véleménye május óta. Két hónappal ezelőtt nagyjából egyenlő arányban voltak azok, akik ezt egy valódi váltásnak (42 százalék) tekintették és azok, akik azt gondolták, hogy csak egy politikai színjátékot látunk (40 százalék). Júniusban már jóval kevesebben (29 százalék) gondolják azt, hogy itt az SZDSZ valódi váltásáról van szó. A kormánykoalícióból való kilépés megítélése a politikai táborokon között nem különbözik nagyon élesen - a kormánypárti szavazóknak a bő harmada is úgy gondolja, hogy valójában nem szakított a két párt és ez csak egy megrendezett politikai színjáték".

Előrehozott választást akar a többség

A lakosság több mint fele, 55 százaléka szerint az lenne az ország érdeke, hogy mielőbb új választásokat írjanak ki, 30 százalék gondolja úgy, hogy az MSZP-nek kell végigvinnie a kormányzást ebben a ciklusban. Gyakorlatilag minden társadalmi csoportban többségben vannak azok, akik az ország számára a legjobb megoldásnak az új választások kiírását tartják. A lakosság szkeptikusságát mutatja, hogy jóval kevesebben, 33 százaléknyian valószínűsítik, hogy még 2010 előtt új választásokat fognak kiírni, mint ahányan az előrehozott választások mellett vannak. Május óta nem változtak az egyes forgatókönyvek valószínűsítőinek arányai, noha a két mérés közötti hetekben sok minden történt ebben a vonatkozásban is. A lakosság 7 százaléka számít arra, hogy ugyan kisebbségi kormányzás lesz, de Gyurcsány miniszterelnöksége nélkül, és ennél valamivel többen 9 százaléknyian vélekednek úgy, hogy egy megújult MSZP-SZDSZ koalíció fogja vezetni az országot.

Jobban kormányozna a Fidesz

A májusi 38 százalékkal szemben most a teljes népesség 40 százaléka gondolja úgy, hogy egy Fidesz vezette kormány jobb kormányzati teljesítményt nyújtana a jelenlegi kormánynál.

A felmérés teljes szövege itt olvasható.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!