Emlékezzünk az önkény áldozataira!

A kommunista diktatúra által elkövetett tömeges kitelepítések hatvanadik évfordulója alkalmából határozatot fogadott el az Országgyűlés egy héttel ezelőtt. A Ház által elfogadott dokumentum leszögezi, hogy szükséges méltóképpen megemlékezni az önkény áldozatairól. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kereszténydemokrata parlamenti államtitkára a Magyar Hírlapnak elmondta: azért különleges ez az országgyűlési határozat, mert nemcsak azoknak állít emléket, akiket a kommunizmusban törvénytelenül meghurcoltak, hanem azoknak is, akik – habár sokszor kényszer hatására – befogadták őket, s ezzel bizonyították emberségüket.

A döntés hátteréről és következményeiről Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kereszténydemokrata parlamenti államtitkára a Magyar Hírlapnak elmondta: azért különleges ez az országgyűlési határozat, mert nemcsak azoknak állít emléket, akiket a kommunizmusban törvénytelenül meghurcoltak, hanem azoknak is, akik – habár sokszor kényszer hatására – befogadták őket, s ezzel bizonyították emberségüket.

„Az ő példájuk mutatta meg, hogy a zsarnoki rendszer kegyetlensége emberséget szült a magyarokban, akik az elnyomás közepette is képesek voltak segíteni egymáson” – nyomatékosította a kereszténydemokrata politikus.

A Magyar Hírlap felvetette, hogy a kormány milyen módon segíti azokat az önkormányzatokat, szervezeteket, amelyek emlékművek felállításával, illetve ünnepségekkel szeretnének megemlékezni az 1944 ősze és az 1990. május 2. közötti időszak kivégzettjeiről, politikai elítéltjeiről, internáltjairól, kitelepítettjeiről és mindazokról, akiket ezen időszak alatt törvénytelenül meghurcoltak, valamint a segítőikről, befogadóikról.

„Ahogy az idő múlásával a családi emlékek is megkopnak, úgy idővel a nemzet kollektív emlékezetéből is kitörlődhetnek a történelem egyes eseményei. E határozat tulajdonképpen az emlékezetünk frissítésére szolgál, és felhívja a figyelmünket arra, hogy fontos ebben az ügyben kiállni, emlékművet állítani, a múltat megidéző eseményeket szervezni. Ez egy kiemelten fontos ügy a számunkra, amelynek a mindenkori költségvetésben is tükröződnie kell. Azáltal, hogy emléket állítunk a meghurcolást elszenvedetteknek, illetve a kitelepítetteket befogadóknak, a következő generáció is megismeri a 20. század elnyomó rendszereit, és ezáltal a saját szabadságát is többre értékeli” – mondta Rétvári Bence.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!