Emléktáblát állítottak Varga Béla plébánosnak, a nemzetgyűlés volt elnökének

Emléktáblát avattak Varga Béla balatonboglári plébános, a nemzetgyűlés volt elnöke tiszteletére Veszprémben. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára avató beszédében felidézte a nemzetgyűlés egykori elnökének, a Független Kisgazdapárt országos alelnökének alakját, méltatta hazaszeretetét és hűségét hite iránt.

Az államtitkár megemlékezett arról, hogy Varga Béla küzdött a náci és a kommunista diktatúra ellen is: segítette a német fogságból Magyarországra szökött francia hadifoglyokat, számos lengyelt és zsidót bújtatott. Ezzel megmutatta, hogy a keresztény ember nem lehet megalkuvó, beletörődő; a kereszténység bátorságot jelent, szembeszállást az akkori hatalommal – szögezte le.

A plébános életének abból a szakaszából is hozott példát, amikor nemzetgyűlési képviselő lett, a kommunisták mégis semmibe vették országgyűlési képviselői státuszát, nyomoztak utána. „Ebből látszik, hogy a kommunisták sohasem fogják tiszteletben tartani egyszer sem a népakaratot, nem fogja érdekelni őket, hogy kinek van többsége, s kinek kisebbsége, nem fognak tisztelni egyetlen egy demokratikusan megválasztott állami vezetőt, képviselőt, köztársasági elnököt vagy bárki mást, nekik csak a saját céljaik a fontosak. Ha kell, ehhez igazítják az elveiket” – fogalmazott Rétvári Bence, aki szólt arról, hogy a kommunizmus alatt egymillió embert vontak rendőrségi eljárás alá, 650 ezer ember ellen emeltek vádat, 390 ezer elmarasztaló ítélet született a bíróságokon.

Varga Béla a II. világháború után az amerikai emigrációban is folytatta küldetését, részt vett a Magyar Nemzeti Bizottmány létrehozásában, amelynek később vezetőjévé is választották. De Gaulle elnök a francia becsületrenddel tüntette ki, 1983-ban az amerikai kongresszus mindkét háza törvényhozási naplójában örökítette meg a szabadságért és demokráciáért vívott tetteit, a rendszerváltás után Magyarországon és Lengyelországban is magas állami kitüntetéseket kapott – sorolta a kereszténydemokrata államtitkár.

Varga Béla példamutató életútjának elemzésén át végül arra a következtésre jutott: Európában a kulturális, nyelvi, történelmi, művészeti, hagyománybeli adottságok különbözőek, egyedül a kereszténység közös; a kereszténység adja meg az európai identitást. A keresztény értékrendű politizálás európai politizálást jelent – jelentette ki Rétvári Bence.

Márfi Gyula veszprémi érsek avató beszédében arról beszélt, hogy Varga Béla a veszprémi nagyszemináriumban végezte a teológiát, a veszprémi Szent Mihály székesegyházban szentelték pappá, itt kezdte és hosszú ideig itt folytatta papi hivatását.

A szent szabadság érdekében mindenféle diktatúrával szemben találta magát; tudta, hogy szabadság nélkül az élet nem élhető, de ugyanakkor azt is tudta, ha a szabadságot túladagoljuk, az is veszélyes – mutatott rá az érsek.

Varga Béla születésének 110. évfordulóján az egykori szeminárium falán helyezték el az emléktáblát, amelyet Márfi Gyula áldott meg.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!