EP-választási fórum Vácon

Harrach Péter meghívására, Budai Gyula államtitkár tartott előadást Vácon. A a körzet parlamenti képviselőjének felvezetőjét követően, Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, az európai uniós választás fontosságáról beszélt. Kiemelte, azért kell elmenni és szavazni, mert a néppárti frakció többsége esetén, elkerülhetjük az olyan bürokratikus támadásokat, mint például a Tavares jelentés, a pálinkafőzés korlátozása, vagy az akácfa kivágására tett javaslatok.

A politikus hangsúlyozta, az Európai Unióból történő kilépés emlegetése felelőtlenség. A 2014 -20 között időszakban nagyon jó lehetőségek nyílnak az agrárium számára, 12,3 milliárd eurós forráshoz jut a vidékfejlesztés és az agrárium, ami 2 milliárd euróval több, mint a korábbi ciklusban. A források 60 százalékát a kis és közepes vállalkozások kapják, a fiatal gazdák további támogatásokra számíthatnak. Kiemelt ágazat lesz a kertészet, amelyben 100 ezer új munkahely létrejöttével, és 1 millió tonnás plusz termeléssel számolnak. 

Budai Gyula kérdésre válaszolva elmondta, minden tagállam védi a termőföldjét. – Azt szoktam mondani, Magyarországon éppen annyi földet tud venni egy osztrák gazda, mint amennyit egy magyar Ausztriában, semennyit. A „zsebszerződésekben” érdekelt külföldiek, várták a moratórium feloldását, hogy legalizálhassák a földtulajdonukat, de a kormány döntését követően, ezeket a haszonélvezeti jogokat törölte a földhivatal. Ez nagyjából 200 ezer hektárt érintett. Az ügyészség vizsgálhatja a termőföldtulajdon szerződéseket és szabálytalanság esetén, a földek akár az államhoz is visszakerülhetnek. Ilyen jellegű új szerződések megkötése, szabadságvesztést vonhat maga után.

A fórumon a 2002–2010 időszak gazdasági bűncselekményeivel kapcsolatos elszámoltatás kérdése is felvetődött. A politikus emlékeztetett, 1442 ügyet vizsgáltak, 110 jelentést készítettek, és 61 esetben tettek büntetőfeljelentést, azonban az ügyészség és a bíróság szintjén más vélemény tükröződött az ügyek megítélésében.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!