Erdő Péter is esélyes a pápai címre

Egy olasz hírportál XVI. Benedek közvetlen környezetéből kiszivárgott információra hivatkozva arról írt, hogy Erdő Péter eséllyel pályázik a pápai trónusra. Az Italieninsider.it nevű portálnak nyilatkozó forrás szerint az Esztergom-budapesti főegyházmegye érseke „igen kedvelt európai körökben”. Ráadásul még csak 60 éves, tehát hosszú ideig betölthetné a pozíciót, és stabilitást hozhatna. A Vatikánban szem előtt tartják II. János Pál egykori kívánságát is, aki mindig európai kézben látta volna szívesen a kontinens vallási vezetését.

A pápa döntését a vatikáni botrányok is befolyásolhatták

XVI. Benedek pápa hétfőn jelentette be, hogy február 28-án lemond tisztségéről. Nyilatkozatában a katolikus egyházfő elmondta, előrehaladott kora miatt már nem tudja megfelelően ellátni feladatát.A pápa lemondását követően azonnal elindult a találgatás a nemzetközi sajtóban a várható jelöltek személyét illetően.

A keddi olasz napilapok nem csupán egészségügyi okokkal magyarázták XVI. Benedek lemondását. „Mivel nem volt képes megváltoztatni a Kúriát, arra a keserű következtetésre jutott, hogy maga megy el, maga változtat” – írta a Corriere della Sera. A legnagyobb olasz napilap az egyházfő lemondását nem kizárólag az előrehaladott korával, meggyengült egészségi állapotával indokolta, az újság szerint a döntéséhez hozzájárultak a Vatikánt megrázó botrányok. A lap szerint a Vatileaks – a titkos vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásával kapcsolatos botrány – csak a jéghegy csúcsa volt. Az IOR vatikáni banknak nyolc hónapja nincsen elnöke, több olasz egyházi intézmény kasszája üres – emlékeztetett a lap. XVI. Benedek „a hitelét veszített Vatikán válságába betegedett bele” – fogalmazott a Corriere, majd hozzátette: döntésével a pápa a Vatikánt kormányzó bíborosok tudomására hozta, hogy senki sem helyettesíthetetlen.

A Corrierének nyilatkozó Joaquín Navarro-Valls, II. János Pál vatikáni szóvivője arra emlékeztetett, hogy 2005-ös megválasztásakor tudni lehetett, hogy Joseph Ratzinger nem vágyott a pápaságra. A Hittani Kongregáció prefektusaként a tudománynak akarta szentelni öregkorát, a „pápaság szünet nélküli problémamegoldást jelent, ez fárasztotta el”.

Döntésével XVI. Benedek az egyház javát tartotta szem előtt – jelentette ki Manuel Jesús Arroba Conde, a római lateráni pápai egyetem kánonjogásza a L’Avvenire katolikus napilapnak. Kiemelte, hogy a pápa a kánonjog pontos betartásával a bíborosi testület előtt, az előírt formulának megfelelően jelentette be lemondását.

A pápa lemondásával vége a jelenlegi kormányzásnak?

A baloldali La Repubblica azt hangsúlyozta, hogy az egyházfő távozása a „Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár vezette vatikáni kormányzásnak is véget vetett, most valami más, valami új következik”. A lap szerint húsvétra „két pápája lesz az egyháznak”, mivel Ratzinger árnyékként fog nehezedni utódjára. „Mit fog tenni az új pápa, kikéri-e majd a volt egyházfő véleményét, együtt fognak-e szertartást celebrálni?” – tette fel a kérdést az újság.

A La Stampa úgy véli, az egyházfő már egy évvel ezelőtt döntött távozásáról. A napilap szerint XVI. Benedek nem akart Karol Wojtyla sorsára jutni. „A pápaság XVI. Benedeknek nyolc év keresztút volt” – jegyezte meg a torinói napilap.

Hatszáz esztendeje nem mondott le pápa a katolikus egyház éléről, egészségügyi, életkori okokból pedig még soha – mondta az MNO-nak Török Csaba atya, médiareferens pap. Úgy véli, a lemondás időzítését XVI. Benedek tervezte így, a bíborosi testület ugyanis február 22-én más okból úgyis Rómába utazott volna. Az esélyesekről összeállított papabile lista létezik, de ez nem rangsor, neveket így jelenleg kár találgatni. Február 28. este 8 órától a bíborosi kar áll az egyház élén, új pápa azt követően egy-két héten belül lehet.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!