Eredményre vezetett az ostoba intézkedések elleni tiltakozás

Márciustól nem naponta, hanem havonta egyszer kell standolni a vendéglátóiparban, megszűnik a készpénzes fizetést 250 ezer forintban maximáló szabály, és a házipénztár rendszere is megváltozik, az erről szóló törvényjavaslatot hétfőn fogadta el az Országgyűlés. A Kereszténydemokrata Néppárt és a Fidesz – érzékenyen reagálva az intézkedések érintettjeinek felháborodására – kovásza lett annak a folyamatnak, amelynek végén a kormány meghátrálásra kényszerült.

Móring József Attila, a KDNP országgyűlési képviselője pártja nevében ez év január 16-án megtartott sajtótájékoztatón szólította fel a kormányt, hogy azonnal vonja vissza a napi standolást kötelezővé tevő jogszabályt. A képviselő rámutatott: Európában sehol nincs napi standolást előíró szabályozás, s a betarthatatlan szabály a szakma teljes megkerülésével született.  

Január 30-án a Fidesz a napi standolásra, a 250 ezer forint feletti banki átutalásokra és a házipénztár készpénzállományának korlátozására vonatkozó törvények megszűntetése érdekében törvénymódosítási javaslatot nyújtott be. A Pelczné Gáll Ildikó Szatmáry Kristóf által jegyzett indítvány szerint indokolatlan a házipénztárban tartott készpénzállomány további korlátozása: ez a rendelkezés csak a pénzintézeteknek használ, míg a vállalkozások számára csak fölösleges nehézségeket jelent a készpénzkezelésnél és a készpénzes fizetéseknél.
A készpénzes fizetés 250 ezer forintban való maximalizálása kimondottan nehéz helyzetbe hozhatja azokat a kis- és középvállalkozókat, akik a körbetartozás elburjánzása, és az alacsonyfizetési fegyelem közepette az azonnali készpénzzel való fizetést az áru átadásával egy időben bonyolítják, elkerülendő az utólagos banki átutalás esetleges elmaradását – írták beadványukban az ellenzéki párt politikusai.

Az előterjesztők azt javasolják, hogy e három rendelkezést a kihirdetését követő nyolcadik napon helyezzék hatályon kívül, és alkalmazzák a törvény kihirdetésekor még jogerősen el nem bírált hatósági ügyekben is.

Február 11-én, a Kereszténydemokrata Néppárt két országgyűlési képviselője, Rubovszky György és Latorcai János az Alkotmánybírósághoz fordult, beadványukban kérték a készpénzfizetést korlátozó jogszabály alkotmányellenességének utólagos vizsgálatát és megsemmisítését.

Az ellenzéki pártok és a szakmai szervezetek nyomására a kormány végül meghátrált, s hétfőn az országgyűlés hatályon kívül helyezte a napi standolást, és a számlanyitásra kötelezett vállalkozók körében a készpénzfizetést 250 ezer forintban maximáló jogszabályokat. Győzött a józan ész. A kéthetes költségvetés után a három hétig érvényes törvény a kormány dilettantizmusát és alkalmatlanságát bizonyító esetek vaskos példatárának újabb gyöngyszeme lett.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!