Erkölcsi kötelességünk megállítani a szórványban élők fogyását

Erkölcsi kötelességünk megakadályozni a szórványban élő magyarság fogyását – jelentette ki Semjén Zsolt, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az M1 aktuális csatorna esti műsorában a magyar szórvány napján rendezett tematikus napon. Mint mondta:  a szórvány magyarságra nagy figyelmet kell fordítani, ezért is indult számos kormányzati program.

A szórványban élők megtartásának egyik legfontosabb feltétele a magyar állampolgárság, ugyanis ez olyan közjogi kötődést ad a magyar nemzethez, ami generációról generációra megmarad, a másik pedig úgynevezett szórvány központokat kell létrehozni, elsősorban iskolákat, líceumokat – fejtette ki a KDNP elnöke.

Semjén Zsolt kiemelte a szórványmagyarságot segítő Petőfi-programot, ahol fiatalok vállalják a szórványban élők tanítását, és a helyi szervezeteket is segítik abban, hogy a magyar identitás őrzői legyenek.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kitért arra, hogy csak azt lehet megtartani magyarságában, aki meg is akar maradni. De aki e mellett dönt, annak minden segíteni meg kell adni, anyagilag, állampolgársággal, oktatással.

Az Országgyűlés november elején nyilvánította november 15-ét, Bethlen Gábor (1580-1629) erdélyi fejedelem születésének és halálának napját a magyar szórvány napjává. Erről a napról néhány éve az erdélyi magyarság már megemlékezik, az anyaországi kezdeményezésbe pedig a tematikus nappal a közmédia is bekapcsolódik.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!