Érvényesült a kormányzati szándék, az ország valós helyzete helyett mindenki a „tüntetők” és a rendőrök összecsapásáról beszél

Nem múlt el rendbontás nélkül a tegnap a „tüntetések napja”. A miniszterelnök által életre hívott Magyar Demokrata Charta demonstrációján az előzetes várakozással ellentétben – 20-30 ezer fő – csupán 3-4 ezren, a legnagyobb roma tüntetésnek kikiáltott rendezvényen pedig mindössze néhány százan vettek részt. Rendőrségi adatok szerint a rendezvényeket biztosító, eszközeiben és létszámában hatalmas túlerőben lévő 3000 rendőr ez alkalommal sem „tudta megakadályozni” a 100-150 főből álló szélsőséges csoport randalírozását.

A Szabadság téren a rendőrség és a tüntetők összecsapását a helyszínen tartózkodó Gaudi Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi tagjának a Hír Televízióban elhangzott nyilatkozata szerint az váltotta ki, hogy a rendőrség egy magányosan álló, kezében nemzeti zászlót tartó tüntetőt a kordont megbontva a rendőrsorfal mögé hurcolt. Más források szerint viszont a tüntetők kezdték dobálni a rendőröket, akik egy idő után – előzetes felszólítás nélkül – könnygázt vetettek be, s megkezdték a tüntetők kiszorítását a térről. Ezt követően megindult a már ismert „macska-egér” játék, a mintegy 100- 150 főből álló randalírozó, rongáló csoportot a rendőrség végigkergette az egész belvároson, s mintegy 2 óra múlva sikerült helyreállítni a rendet. A Szabadság téren az erőszak elszabadulása után több száz tüntető a Hazatérés templomba menekült, s csak az utcai harcok megfékezése után, este nyolc körül hagyta el az épületet.

 

Az összecsapás mérlege: a Magyar Távirati Iroda információi szerint a rendőrség tizenöt tüntetőt állított elő, két randalírozót jelentettek fel. Összesen öt rendőr sérült meg az utcai összecsapásokban, s több milliós kár keletkezett.  

A Kereszténydemokrata Néppárt szóvivője, Halász Zsuzsa, úgy fogalmazott: „előre borítékolni lehetett a szombati események forgatókönyvét. Mint mondta: egyértelmű, hogy durva provokáció történt, a nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszter. Szilvásy György és emberei ismét működésbe léptek. A Kereszténydemokrata Néppárt más szervezetekkel együtt ez alkalommal is kérte a minisztert, ne szervezzen egy napra szélsőbaloldali és szélsőjobboldali tüntetést”.
Halász Zsuzsa szerint két éve már egyáltalán nem meglepő, hogy mihelyt a kormány szorult helyzetbe kerül, utcai csetepaté robban ki bizonyos állandónak nevezhető tüntetőcsoport és a rendőrség között, remek alkalmat kínálva a kormánynak arra, hogy az országban uralkodó tragikus helyzetről az összecsapásokra irányítsa a figyelmet. A randalírozás nyomán újabb lendületet kap a kormányzati fenyegetőzés a szélsőjobboldali erők előretöréséről.

A KDNP szóvivője megjegyezte, a milliárdokból felfegyverzett, speciálisan kiképzett rendőrség most is látványosan tehetetlennek bizonyult. Megítélése szerint, amennyiben tisztátalan politikai szándékok nem befolyásolnák működését, a rendőrség képes lenne csírájában elfojtani a rendbontási kísérleteket. 

Balogh Zoltán fideszes szakpolitikus szerint provokáció történt szombaton este. „Amit a Gyurcsány-Szilvásy-Draskovics hármas akart, az bejött. Azt akarták, hogy hergeljék az embereket, ez bejött. Megint azzal lehet riogatni, hogyha ők nem lennének, akkor az utcákon lenne a csőcselék” – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: egy előre szervezett provokációról van szó, a kérdésben most már a titkosszolgálatok szerepét is vizsgálni kellene, mert egyre inkább az látszik, hogy a provokációk mögött titkosszolgálati módszerek vannak.
   
A képviselő szerint megint az utcákon voltak azok az emberek, akiket folyamatosan megfigyel a nemzetbiztonság, ezek csinálják a balhét.
   
A Fidesz az első perctől kezdve figyelmeztette a kormányt, hogy ne szervezzék egymás mellé a demonstrációkat, mert ebből csak baj lehet. Nyilván ez a szocialisták politikai érdeke, hogy ne arról legyen szó, hogy miért nincs kormányzás Magyarországon, hanem arról, hogy hány kukát gyújtottak fel a tüntetők - mondta a politikus.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!