Európa biztonságot koldul Törökországtól

Orbán Viktor a vallettai európai uniós csúcsot értékelve az M1 aktuális csatornának azt mondta: az egykor büszke Európa biztonságot koldul, ahelyett, hogy saját erőből védené meg határait. Hangsúlyozta: Magyarországnak el kell utasítania, hogy Törökországból egymillió migránst hozzanak be Európába. A helyzet egyre inkább aggasztónak tűnik: miközben migránsok öt-, hat-, vagy akár tízezrei érkeznek naponta az Európai Unió területére mindenfajta ellenőrzés nélkül, folytatódik a sehova sem vezető tanácskozások sorozata.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: Európa nemcsak nem került közelebb a megoldáshoz, hanem veszélyes vizekre is sodródunk, mert a csúcstalálkozó egyetlen közfelkiáltásos határozata  mivel formális döntést nem hoztak – az volt, hogy Törökországgal mint stratégiai partnerrel mindenképpen tárgyalni fognak.

Mint mondta, ezt elvileg helyesnek, de ebben a formában stratégiailag elhibázottnak tartja, mert szerinte nem szabad Európának abba a helyzetbe kerülnie – és ha már belekerült, nem szabad bevallania –, hogy saját erőből nem tud megoldani egy kérdést, és egy harmadik féltől reméli biztonságának garantálását.

„Úgy tűnik, hogy Európa föladta azt a tervét, álmát, kötelességét, hogy képes legyen saját határait saját erőből megvédeni, és helyette a törökökkel folytatott diplomáciai tárgyalásoktól reméli a (...) védelmet” – mondta. A miniszterelnök szerint az egykor büszke Európa koldusszerepre kényszerül: ahelyett, hogy saját erejét fejlesztené, biztonságot koldul valaki mástól.

Orbán Viktor közölte: azt javasolta, ne ezt tegyék, a magyar álláspont az volt, hogy csak akkor üljenek le a törökökkel tárgyalni, ha képesek voltak saját erőből egy tartható védelmi vonalat kiépíteni.

Ha ez nem Görögország déli határa lenne – fűzte hozzá –, akkor északabbra kell kiépíteni egy ilyen vonalat, hogy világos legyen, „szívesen működünk együtt a törökökkel, mert úgy többre jutnánk mindketten”, de nem létszükséglet a megállapodás, mert saját erőből is meg tudják védeni országaikat. Hangsúlyozta: ezt elmulasztotta Európa, nem fogadta el a magyar javaslatot.

A kormányfő arról is beszélt: bár erről soha senki nem döntött, senki nem hagyta jóvá, mégis kezd körvonalazódni annak terve, hogy Törökországból Európába egymillió migránst szállítsanak át, és osszanak szét.   Magyarországnak ezt el kell utasítania – jelentette ki. Hozzátette: lehetetlen, hogy behozzanak egymillió embert Törökországból Európába, és akik behozták, szétosszák őket azok között, akik nem szavazták meg ezt a döntést.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!