Európa értékválságba került

A házasságok számának csökkenése kedvezőtlenül befolyásolja a demográfiai helyzetet, ezért mint a legtermékenyebb együttélési formát, támogatni kell – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Harrach Péter. A KDNP frakcióvezetője szerint abban, hogy a család és a felelős párkapcsolat válságba jutott, komoly szerepe van annak: olyan emberek befolyásolják az európai politikai életet, akik az 1968-as diáklázadások élharcosai voltak. Hazánk elleni európai uniós támadások részben ideológiai okokra vezethetők vissza.

A KDNP alelnöke kifejtette: a demográfiai helyzet ma nemzeti sorskérdés. A politika egyetlen dolgot tehet: biztonságot teremt és kiszámíthatóvá teszi a családi életet, amelynek alapja egy hosszú távon érvényes és működőképes családpolitika. Sajnos a baloldali kormányoknak egyáltalán nem volt családpolitikájuk, így magukra hagyták a családokat nyolc éven át. Nekünk most az a feladatunk, hogy egy olyan hosszú távon érvényes támogatási rendszert hívjunk életre, ami kiszámíthatóságot ad. Ennek alapja a jövedelemhez kötött támogatás, vagyis a gyermekek után járó adókedvezmény.

A lakhatással kapcsolatban elmondta: az első Orbán-kormány idején erős otthontámogatási rendszer épült ki, de ezt is tönkretették a szocialisták. Most próbáljuk helyreállítani. Ennek két fő eleme van: a kamattámogatás és a szocpol visszaállítása, amelyek megkönnyítik az otthonhoz jutás lehetőségét. Ezen a téren egyébként még szükség van bővítésre.

Arra a kérdésre, hogy a házasságkötés valóban befolyásolja-e a gyermekvállalást, Harrach Péter hangsúlyozta: a házasság a legtermékenyebb együttélési forma. Ezt felmérések bizonyítják. Ma Magyarországon a gyermekek 42 százaléka házasságon kívül születik, nő az élettársi kapcsolatok száma, és csökken a házasságkötéseké. Ez a jelenség nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a demográfiai helyzet ilyen rossz. Ezért mint egy tartós és a gyermek szempontjából fontos együttélési formát, a házasságot támogatni kell, és a házasságkötés szándékát meg kell erősíteni a fiatalokban. Sajnos a gyermekszám csökkenését eredményezi az is, hogy kitolódott a házasságkötés és az első gyermekvállalás ideje is. Amikor megfogalmazzuk az eszményt, és kimondjuk a megoldást, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a valóságot, és nem lehetünk érzéketlenek a sérült családban élőkkel szemben. Az ő érdekükben határoztuk meg úgy a család fogalmát, hogy már egy szülő és egy gyermek is családnak számít. De az tény, hogy a gyermekeknek az apa és az anya stabil kapcsolata nyújt biztonságot.

A teljes interjút a Magyar Nemzet mai számában olvasható.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!