Európa őrizhet meg a világ számára az alapvető értékeket

A nyugati, keresztény gyökerű civilizáció értékei melletti határozott kiállás fontosságára hívta fel a figyelmet a Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a mohácsi csata és Buda várának 16. századi oszmán elfoglalása. Az IKSZ álláspontja szerint csakis egy stabil, belső sokszínűségét megőrző, de értékeiben egységes és közös gyökereit felvállaló, kulturális identitását őrző Európa lehet sikeres a világgazdaság más szereplőivel folytatott versengésben.

Stágel Bence, a szervezet elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Gaal Gergely elnökhelyettes kiemelték: olyan alapvető értékeket, mint a szabadság, az emberi méltóság védelme és a szolidaritás, csakis Európa őrizhet meg a világ számára. Az évezredes, sajátos európai fejlődés eredményeinek, a nyugati keresztény civilizáció értékeinek védelmében senki nem fog kiállni helyettünk - hangsúlyozták. Kitértek arra is, hogy a mai napon, amikor a katolikus egyház Keresztelő Szent János vértanúságáról is megemlékezik, ismételten fel kell hívni a figyelmet arra is, hogy a nyugati világ vezetői nem hagyhatják szó nélkül, ha a világban bárhol üldöztetés, hátrányos megkülönböztetés ér keresztény embereket hitük miatt.   

Felidézték, hogy a 16. században az Oszmán Birodalom jelentette a legnagyobb fenyegetést a nyugati civilizáció számára, az akkori Magyarország, mint a korábbi és későbbi évszázadokban is oly sokszor, anyagi és emberi erőforrásait nem kímélve Európa védőbástyája volt. „Mi, magyarok különösen nagy tapasztalattal rendelkezünk tehát az alapértékeinket elutasító, civilizációnkat veszélyeztető idegen hatalmak, birodalmak természetrajzát illetően. Különös felelősségünk van tehát abban, hogy az ilyen veszélyekre időben felhívjuk földrészünk vezetőinek figyelmét" - emelték ki.   

Hozzátették: ma csakis egy stabil, belső sokszínűségét megőrző, de értékeiben egységes és közös gyökereit felvállaló, kulturális identitását őrző Európa lehet sikeres a világgazdaság más szereplőivel folytatott versengésben. Egy közös célok kitűzésére képtelen, kifelé bizonytalanságot, akaratgyengeséget mutató közösség előbb-utóbb alulmarad „a határozott identitással rendelkező, célratörő, egységes akaratú, olykor szélsőséges erők által irányított vetélytársakkal szemben”.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!