Európa újraegyesítéséhez szinten kell tartani a felzárkóztatásra szolgáló összegeket

Európai parlamenti képviselők brüsszeli közleménye szerint az EP költségvetési bizottsága azt az üzenetet küldte a tagállamoknak, hogy a következő hétéves pénzügyi periódusban is legalább a mostani szinten kell tartani a kohéziós politika finanszírozását. A szavazást követően a két képviselő hangsúlyozta a határokon átnyúló tevékenységek támogatásának fontosságát, s kiemelték azok „elengedhetetlen szerepét a szétválasztott régiók egyesítésében és felvirágoztatásában”.

Surján László, az Európai Parlament kereszténydemokrata alelnöke és a bolgár Nagyezsda Nyejnszki a közleményben bejelentette, a parlamenti bizottság megszavazta a 2014-2020 közti költségvetési keretidőszakra vonatkozó, úgynevezett kohéziós csomaghoz fűzött véleményét. A szavazást követően a két képviselő hangsúlyozta a határokon átnyúló tevékenységek támogatásának fontosságát, s kiemelték azok „elengedhetetlen szerepét a szétválasztott régiók egyesítésében és felvirágoztatásában”.

A költségvetési bizottság szintén megszavazta a Nyejnszki készítette véleményt az úgynevezett előcsatlakozási támogatási eszközről, amely támogatja az Európai Bizottság javaslatát a tagállamok és tagjelölt országok közötti határon átnyúló projektekre szánt források növelésére az előző tervezési időszakhoz képest. Az előterjesztés alapján 2013 után a tagjelölt államoknak nyújtott támogatások legalább 3 százalékát határokon átnyúló tevékenységekre kell fordítani.

Surján László a közlemény szerint rámutatott: „a határon átnyúló támogatások javasolt növelése - a tagállamok számára a kohéziós csomagban (3 milliárd euróval több 2014 és 2020 között), valamint tagjelölt országok esetén az előcsatlakozási eszközben – elengedhetetlen lépés számtalan olyan régió gazdasági és kulturális felvirágoztatásában, melyek évtizedeken keresztül el voltak szakítva egymástól. Ezzel nem csupán a szomszédos régiók fejlődése valósulna meg, hanem az EU alapító atyáinak eredeti elképzelése Európa újraegyesítéséről, hiszen az együttműködés hozzájárul a közös történelmi gyökerek ápolásához, ami végső soron a határok megszűnéséhez vezet”.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!