Évszázados gond az agyelszívás

Különösen fontos a tehetségek támogatása, hiszen Magyarországnak a dualizmus kora óta az agyelszívás az egyik legnagyobb problémája: a magyar Nobel-díjasok többsége, noha itt kezdte pályafutását, tudását külföldön kamatoztatta – hangsúlyozta Rétvári Bence , a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kereszténydemokrata parlamenti államtitkára Budapesten, a Charles Simonyi és Szilárd Leó magán ösztöndíjprogramokat meghirdető tájékoztatón.

Rétvári Bence elmondta: a fejenként 3 millió forinttal, egy évre járó Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat – amelyet 2000 óta évente három tudósnak ítélnek oda – Charles Simonyi magyar származású szoftverfejlesztő finanszírozza. A személyenként 1,6 milliós Szilárd Leó professzori ösztöndíjat, amellyel szintén három kutatót ismernek el, az E.ON Hungária Zrt. támogatja. A pályázatok lebonyolításával kapcsolatos adminisztratív feladatokat a Wekerle Sándor Alapkezelő (WSA) bonyolítja le.

Az államtitkár kijelentette: a két ösztöndíj jól illeszkedik a kutatók támogatására létrehozott Nemzeti Tehetség Programhoz, valamint az egy évvel ezelőtt elfogadott Nemzeti Reform tervéhez, amely célul tűzi, hogy 2020-ra a GDP 1,8 százalékát fordítsák kutatás-fejlesztésre.

Hidas János, a WSA főigazgatója az európai kutatási térségbe való integrálódást jelölte meg a fő célként. Mint kifejtette, a magyar nemzetgazdaság stratégiai prioritásai közé tartozik a kutatás-fejlesztés és az innováció támogatása, ezt azonban valóságos tartalommal csak a tehetséges, elhivatott emberek – politikusok, tudósok, üzletemberek tölthetik meg.

„Egy jó államban az üzleti szféra és az állam stratégiai szövetségben áll, mivel a közjó két alappillére a verseny és a szolidaritás" – emelte ki Hidas János, aki az állam iránti bizalom megnyilvánulásának nevezte, hogy a magánszféra által finanszírozott két ösztöndíjprogrammal kapcsolatos adminisztratív feladatokat az alapkezelőre bízták.

Hidas János elmondta továbbá, hogy a pályázatok beadási határideje október elseje, az elbírálást november végéig fejezik be, az ösztöndíjakat pedig decemberben adják át.

Keszthelyi Lajos akadémikus, a Charles Simonyi ösztöndíjbizottság elnöke a program eredményeit ismertette, amelynek elveit Simonyi Károly mérnök-fizikus, a Budapesti Műszaki Egyetem legendás professzora, A fizika kultúrtörténete című könyv szerzője dolgozta ki.

Eddig 35 kiváló kutató részesült támogatásban, közülük hetet később a Magyar Tudományos Akadémia tagjává választottak, hármat pedig Széchenyi-díjjal jutalmaztak. „Jó irányban hatott a kezdeményezés" – hangsúlyozta Keszthelyi Lajos akadémikus.

A sajtótájékoztatón adták át a pályázatokat elbíráló kuratórium tagjainak – Pap Lászlónak, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem professzorának, valamin Vastagh Gyulának, a Pannon Egyetem professzorának a megbízóleveleket.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!