Felértékelődik a mezőgazdaság és élelmiszeripar

Orbán Viktor szerint az újra és újra fellángoló euróválság sok kárt okoz, de Magyarország számára jelentős lehetőségeket is hordoz: az egyik ilyen, hogy felértékelődik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. A kormányfő szerint szükség van az iparra és dolgozni is kell az ország iparosodási programján, de az ipar nem szoríthatja ki a mezőgazdaságot, csak mellé léphet. Közölte azt is: Magyarország számára a mezőgazdaság az egyik kitörési pont.

A miniszterelnök az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) megnyitóján úgy fogalmazott: „Magyarország minden ellenkező híreszteléssel szemben mezőgazdasági ország.” A kormányfő szerint szükség van az iparra és dolgozni is kell az ország iparosodási programján, de az ipar nem szoríthatja ki a mezőgazdaságot, csak mellé léphet. Közölte, Magyarország számára a mezőgazdaság az egyik kitörési pont.

Jelezte, hogy a jó minőségű élelmiszerek előállítása mellett szükség van arra is, hogy azok feldolgozása is az országban történjen, mert ezzel munkahelyeket lehet teremteni. Olyan időkben nyitja meg kapuit a tekintélyes vásár, amikor a világ újra nagy izgalommal figyel az élelmiszer-termelésre – tette hozzá. Úgy vélekedett, hogy az izgalom oka néhány egyszerű kérdés: mit etetnek velünk, mit eszünk, mit fogunk enni. Bár a kérdések egyszerűek, az emberi létezés alapvető, sokszor drámai kérdései, a válaszok egyre bonyolultabbaknak tűnnek – húzta alá.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy a világban egyre több az éhes száj, miközben egyre inkább romlanak a mezőgazdasági munka és vállalkozás feltételei. Úgy vélekedett, hogy a válság, a világgazdaság felgyorsult átrendeződése újra „ráébreszt minket, hogy sem az értékpapírokat, sem az elektronikus kütyüket nem tudjuk megenni”. A fejlett világban eddig oly sokszor „lenézett és háttérbe sorolt” mezőgazdaság és élelmiszeripar egyre fontosabbá válik.

A magyarok abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a „mit fogunk enni” kérdésre évszázadok óta van jó válaszuk – közölte. Orbán Viktor szerint a magyarok mindig is azt tudták mondani, hogy „helyben termelt, természetes, nem génpiszkált alapanyagból készült, jó ízű és egészséges magyar élelmiszert tudunk kínálni”. A kormányfő ehhez hozzátette, hogy minél inkább feldolgozott, minél több magyar kéz által készített élelmiszerterméket szeretne az ország kínálni. Kifejtette: a sok értékes föld miatt lehet Magyarországon sokkal több élelmet termelni, mint amennyit az ország el tud fogyasztani; az ország mindig a szélesebb régió „éléskamrájának” számított. Ezt a lehetőséget, ezt a különleges ajándékot kell ma kihasználni – jelentette ki.

Szavai szerint egy piac „szabályok nélkül nem piac többé”. A pénzpiac újraszabályozása után újra kell szabályozni a mezőgazdaságot is nemzetközi szinten és Magyarországon is – tette hozzá. „Az a piac, amelyik nem szabályozott, inkább lutri, ahol a szerencse mindig a legcinikusabbakra mosolyog rá ahelyett, hogy elismerné a munkát, a befektetést és az értékteremtést” – fogalmazott.

Az euróválság lehetőséget ad arra, hogy „felnyíljon a szemünk és véget vessünk a gátlástalanság korszakának” – emelte ki. Magyarország megújulása azt is jelenti, hogy meg kell újítani a földhöz, a gazdálkodáshoz és a vidékhez való viszonyt – szögezte le a kormányfő. Az ország számára a jövő év célja, hogy végképp elrugaszkodjon a válságzónától – hangsúlyozta.

A földről szólva azt mondta: újra meg kell tanulni becsülni a föld igazi értékét és vele együtt a munka értékét is. Megjegyezte azt is, hogy aki „hitelekből él, nem lehet a maga ura, aki hitelekből él, nem dönthet saját életéről, aki adós, annak a munkáján mindig valaki más keres”. Szerinte ahhoz, hogy egyre több ember élhessen gazdálkodásból, jó minőségű élelmiszerek előállításából, le kell bontani azokat a gátakat, amelyeket előbb a „diktatúra, majd a bankárkorszak állított az önálló szabad gazdálkodás útjába”.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg szerdán a 75., jubileumi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást (OMÉK) a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. A szakminiszter megnyitóbeszédében közölte: hat év után rendezik meg újra a mezőgazdasági seregszemlét, amelyre 5 napon keresztül, több mint félezer kiállítóval együtt, 70 ezer négyzetméteren várják a látogatókat.

Kiemelte: az OMÉK a magyar mezőgazdaság, a magyar gazdatársadalom, a vidék ünnepe. A vidéki emberek ünnepelni jöttek a fővárosba – tette hozzá –, hogy bemutassák kiváló termékeiket, hungarikumaikat.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy vissza kell állítani a vidék és a vidéki emberek megbecsülését. A kiállítás díszvendége, Lengyelország nevében Jaroslaw Wojtowicz, a lengyel agrártárca államtitkára köszöntötte a résztvevőket.

Az ünnepélyes megnyitót követően a vidékfejlesztési miniszter OMÉK-díjakat adott át.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!