Felminősítette hazánkat a Standard & Poor's

Felminősítette Magyarországot pénteken a Standard & Poor's, egy fokozattal „BB plusz"-ra emelve az eddigi „BB"-ről a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását. A Fidesz szerint Magyarország erősödik, és ezt egyre többen ismerik el, az ország egyre több területen teljesít a legjobbak között. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a felminősítés megerősíti, hogy Magyarország jó úton halad; a következő hónapokban befektetési ajánlást is kaphat Magyarország.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek este Londonban bejelentett döntést egyebek mellett azzal a véleményével indokolta, hogy a magyar gazdaság külső egyensúlyi problémái jelentősen enyhültek az utóbbi években. Az S&P szerint a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása, valamint a helyi valutában történő hitelfinanszírozást előtérbe állító kormányzati stratégia is enyhítette Magyarország sebezhetőségét a potenciális külső sokkoktól, köztük az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris szigorítási ciklusától.

A felminősítés nyomán mindhárom nagy hitelminősítő – az S&P mellett a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings is – azonos, a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván Magyarországot.

A devizahitelek átváltása javította a monetáris politika hatékonyságát

A háztartási szektor devizaalapú ingatlanhitel-állományának csaknem teljes körű átváltása nyomán a háztartásokkal és a pénzügyi szektoron kívüli vállalatokkal szembeni banki követeléseknek immár alig a harmada devizakövetelés, jóllehet még 2014 végén is a banki kinnlevőség-állomány több mint a fele volt devizában denominálva – áll a Standard & Poor's pénteki londoni elemzésében, amelyet a hitelminősítő a magyar államadós-osztályzat javításának bejelentéséhez fűzött.

Az S&P szerint a magánszektorbeli devizaalapú hitelállomány e visszaszorulása erősíti a monetáris politika kapacitását a reálgazdasági hitelellátás hozzáférhetőségének és a hitelek költségeinek befolyásolására jövőbeni külső sokkok esetén.

A Standard & Poor's londoni elemzői szerint ez a monetáris eszköz a devizahitelezés széleskörű elterjedtsége miatt nem állt rendelkezésre a 2008 és 2014 közötti időszakban.

Fidesz: Magyarország erősödik, és ezt egyre többen ismerik el

A nagyobbik kormánypárt MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 2010-es kormányváltás óta az ország pénzügyileg stabil, minden évben fegyelmezetten tartja a költségvetési célokat, nincs IMF-hitel és megszűnt a korábbi túlzottdeficit-eljárás. A magyar gazdaság 3,6 százalékos növekedése „Európa élén jár", 17 éves csúcson a beruházások növekedése és 10 százalék feletti növekedés a külkereskedelemben is. Európa élmezőnyében van az ipar, a turizmus teljesítménye és Európa-szerte a leggyorsabb a mezőgazdaság bővülése is.

Közölték továbbá, hogy egyre többen dolgoznak: az ország első a munkanélküliség csökkentésében, és a legdinamikusabban Magyarországon bővült a nők foglalkoztatása. Emellett az alacsony személyi jövedelem adókulcsnak, a rezsicsökkentésnek, a béremelési programoknak és a banki elszámoltatásnak köszönhetően több pénz marad a családoknál. A fizetések és a nyugdíjak stabilan őrzik értéküket, mert gyakorlatilag megszűnt az infláció, a családok jobb helyzetének köszönhetően nőttek a megtakarítások és tízéves csúcson a kiskereskedelemi forgalom, amellyel „uniós szinten szintén ugyancsak a másodikak vagyunk" – írta a Fidesz.

Hangsúlyozták: Magyarország teljesítménye a politika stabilitásnak, a helyes céloknak, a gyors és cselekvőképes döntéshozatalnak és az összefogás erejének köszönhető. A magyarok helyesen döntöttek, amikor nemet mondtak a szélsőségekre, amelyek nemcsak a nyugalmat, de a munkahelyeket és a családok boldogulását is veszélyeztetnék – zárul a nagyobbik kormánypárt közleménye.

NGM: itt a megerősítés, hogy Magyarország jó úton halad

A Standard & Poor's (S&P) felminősítése megerősíti, hogy Magyarország jó úton halad; a következő hónapokban a gazdaság teljesítménye alapján várható, hogy a hitelminősítők pozitív kilátásról, illetve további felminősítésről döntenek, így befektetési ajánlást kaphat Magyarország – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) péntek este, miután az S&P egy fokozattal „BB plusz"-ra emelte a magyar államadós-besorolást.

A tárca közleménye kiemelte, hogy az S&P döntése után Magyarországot mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél – a Standard & Poor's, a Moody's és a Fitch Ratings – egyetlen lépés választja el a befektetésre ajánlott kategóriától.

Megjegyezték, hogy az S&P általi felminősítés gyorsabban következett be, mint azt az általános menetrendből várni lehetett, mert a felminősítést általában a pozitív kilátásba helyezés előzi meg, ebben az esetben azonban a hitelminősítő rögtön egy kategóriát javított. A felminősítés megerősíti azt, hogy Magyarország jó úton halad, a pénzügyi stabilitás javulása és az államadósság csökkentése következtében kedvezőbb az ország megítélése, ezáltal még több beruházás érkezhet – áll a tárca közleményében.

Kiemelték, hogy a jobb minősítés alacsonyabb hozamokat is eredményez, az államadósság finanszírozása ezért olcsóbbá válik, amely mérsékli a költségvetés kamatterhét, az adófizetők befizetéseiből ezáltal több jut a költségvetés más területeire.

A közlemény szerint a Standard & Poor's a hitelminősítés mellett kiadott jelentésében kiemelte, hogy Magyarország sokkal védettebb lett a külső pénzügyi sokkokkal szemben, köszönhetően többek közt a devizaalapú jelzáloghitelek forintosításának és a belső finanszírozás erősítésének. A hitelminősítő 2015-2017 között átlagosan 2,5 százalékos GDP-bővülésre számít, korábban 2 százalékos volt a várakozásuk. A dokumentumban kiemelték azt is, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött megállapodásnak köszönhetően bővülhet a hitelezés – közölte az NGM.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!