A feltételek eleinte szigorúbbak lesznek

A családi csődvédelem minden nehéz helyzetbe került családon segíteni tud majd – jelentette ki a Lánchíd Rádióban Harrach Péter. A KDNP frakcióvezetője elmondta: céljuk az, hogy aki képes rá, egy csődbiztos segítségével kikerülhessen az adósságcsapdából. A feltételek eleinte szigorúbbak lesznek, de ez később az érdeklődés függvényében változhat. Hangsúlyozta: a csődvédelem önkéntes lesz, és bizalom szükséges hozzá.

 

A közszolgálati televízió híradójának, Rétvári Bence, a KDNP alelnöke nyilatkozott. A kormányhivatalokban lehet majd kérni a családi csődvédelmet. Akik részt vesznek az eljárásban, azoknak egy csődbiztos határozza meg, mire költhetnek. Cserébe elengedhetik akár a tartozások felét is – moondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának kereszténydemokrata parlamenti államtitkára. Kifejtette: a családi csődvédelmet 10 másik európai országban már sikerrrel alkalmazzák. Álláspontja szerint az első magyar családok leghamarabb egy év múlva kaphatják meg a segítséget.

A KDNP javaslata szerint azok a családok léphetnének be önként a csődvédelmi programba, akiknek legfeljebb 10 fennálló hitele van, a tartozásuk több mint 200 ezer forint, de kevesebb mint 40 millió. A segítséget a tervek szerint a kormányhivatalokban lehet majd kérni. A csődvédelmi időszakot öt-hat évben állapítanák meg. Ennyi idő alatt kell minden tartozást rendezni.

Rétvári Bence a Híradónak úgy fogalmazott: azokon akarnak segíteni, akik önhibájukon kívül kerültek ilyen helyzetbe. Ha valaki nem vallja be valós jövedelmét vagy nem fogadja meg a csődbiztos utasítását, azonnal kikerül a védelem alól.

„Bizonyos részét a jövedelmének önmagára (étkezésre, lakhatásra, ruházkodásra) költi, de nagyobb értékű kiadásai csak a pénzügyi tanácsadónak az egyetértése mellett történhetnek, és nem szegheti meg ezt a több éves pénzügyi tervet, amennyiben megszegi, eltitkolja a vagyonát, abban a pillanatban ez a védelem, ez a moratórium megszűnik” – mondta Rétvári Bence.

A KDNP tervezetéről ma tárgyal a kormány. A családi csődvédelmet a FIDESZ is támogatja. Rogán Antal frakcióvezető az Inforádióban azt mondta: ez az adósrabszolgaságból való kivezetés folyamatának utolsó lépcsője. Ha a tervezetet a kormány támogatja és az Országgyűlés is elfogadja, akkor leghamarabb egy év múlva léphet életbe.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!