Ferenc pápa Magyarországra jön

Magyarországra látogat 2016-ban Ferenc pápa, miután vatikáni találkozójukon elfogadta Áder János köztársasági elnök erre vonatkozó meghívását. A magánaudiencia egyik témája a 21. század egyik legnagyobb problémájának számító ivóvíz védelme volt. Áder János az egyházfőnek egy üveg vizet adott át ajándékba a mátraverebélyi forrásból. Ferenc pápa a könyvtárszobában fogadta a magyar államfőt, akivel zárt ajtók mögött beszélt.

„Nem véletlenül: a Szentatyával az egészséges ivóvíz hiányáról és ennek szociális, egészségügyi, gazdasági, politikai és nem utolsósorban békét veszélyeztető összefüggéseiről beszéltünk” – mondta a köztársasági elnök az MTI-nek a pápai könyvtárszobában tartott találkozó után, amely a tervezettnél tovább tartott.

A pápa a megbeszélésen elfogadta az államfő javasolta magyarországi látogatás 2016-os időpontját. Abban az évben lesz Szent Márton tours-i püspök születésének 1700. évfordulója, aki az akkori Pannónia provinciából származott.

A pápa már a terem ajtajában elkezdett beszélgetni az államfővel. „Érezze otthon magát a Vatikánban” – mondta a pápa Ádernak, aki arra emlékeztetett, hogy nem először találkoznak, mivel már az egyházfő március 19-ei beiktatási szentmiséjén is részt vett. Az egyházfő és az államfő csaknem fél órán át beszélt egymással tolmács segítségével.

A környezetvédelemnek megválasztása óta kiemelt figyelmet szentelő egyházfő a magyar államfőnek elmondta, hogy a víz kérdéséről enciklikát tervez kiadni. A magyar államfő azt kérte a pápától, támogassa mindazon szekértőket, kutatókat, tudósokat és politikusokat, akik ezzel foglalkoznak.

Áder János elmondta, hogy a magyar katolikus püspöki karral egyeztetve meghívta Ferenc pápát 2016-ban Magyarországra. A pápa elfogadta a meghívást. Abban az évben lesz Szent Márton tours-i püspök születésének 1700. évfordulója, aki az akkori Pannónia provinciából származott.

„2016-ban húsz éve lesz, hogy egyházfő látogatott hazánkba. Úgy érezzük, hogy húsz év elteltével Szent István és Szűz Mária országa ezt ismételten megérdemli” – fogalmazott Áder János.

A zárt ajtók mögött tartott audiencia végén az államfő bemutatta feleségét és családját a pápának, valamint az őt kísérő magyar delegáció tagjait, közöttük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest és Hölvényi Gyögy egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárt.    

A mátraverebélyesi Mária-forrásból merített vízzel Ferenc pápa áldását adta a köztársasági elnökre. Az államfő a pápát egy 1920 táján készült ezüst serleggel, Tarján (Huber) Oszkár alkotásával és Szent Pál leveleinek 1532-es magyar nyelvű kiadása reprint változata 1. számú példányával is megajándékozta. A pápa vatikáni érmét ajándékozott az államfőnek.

A találkozóról kiadott szentszéki közlemény szerint a felek megelégedésüket fejezték ki a jól fejlődő kétoldalú kapcsolatokért, a katolikus egyház és az állam közötti eredményes együttműködésért, valamint szó volt az európai és nemzetközi gazdasági válságról, a szíriai és a közel-keleti helyzetről is.

A szentszéki államtitkárságon Tarcisio Bertone bíborossal, szentszéki államtitkárral és Dominique Mamberti vatikáni külügyminiszterrel folytatott beszélgetésen a család és a házasság védelme volt a téma.

„A szentszéki tárgyalópartnerek megköszönték a magyar Országgyűlés munkáját, hogy ezeket az értékeket az alkotmányba foglalta és alkotmányos védelemben részesítette” – hangoztatta Áder János. Hangsúlyozta: az államközi kapcsolatok kiváló állapotát bizonyítja, hogy két nappal ezelőtt a kormány jóváhagyta a vatikáni szerződés módosítását.

A Vatikánba érkezett Áder János és kísérete délelőtt, az államfőt Ferenc pápa is fogadtaa magánaudiencián. A köztársasági elnök a vatikánvárosi San Damaso udvarra érkezett meg, ahova az apostoli palotákban levő pápai lakosztály nyílik. Áder Jánost innen pápai nemesemberek és svájci gárdisták kísérték Raffaello lodzsáin keresztül a pápai lakosztályig, ahol Georg Gänswein, a Pápai Ház prefektusa köszöntötte.

Ferenc pápa a könyvtárszobában fogadtaa a magyar államfőt, akivel zárt ajtók mögött beszél. Ezt követően Áder János a szentszéki államtitkárságon Tarcisio Bertone bíborossal, szentszéki államtitkárral találkozott.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!