A Fidesz-KDNP „Európa-bajnoki címet" szerezhet az EP-választáson

Orbán Viktor szerint az emberek féltik a hazájukat az Európai Unió „illetéktelen beavatkozásaitól", amit a miniszterelnök megalapozott érzésnek tart. A kormányfő ezt szombaton a Hír TV P8 című műsorában mondta, ahol arról is szólt, hogy a Fidesz-KDNP akár Európa-rekordot jelentő eredményt is elérhet a vasárnapi európai parlamenti választáson. Bejelentette egyúttal: nem támogatják, hogy Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság elnöke.

az emberek féltik a hazájukat az EU-tólOrbán Viktor az interjúban az akác ügyét megemlítve beszélt arról, hogy azért érzi veszélyben magát az ember egy ilyen esetnél, mert azt látja: egy „tőlünk távolabb lévő, általunk pontosan meg nem értett logika szerint működő hatalom egyszer csak beleavatkozik az életünkbe egy számunkra nem felfogható érv és jogosultság alapján". Ezért tartja megalapozottnak azt az érzést, hogy az emberek féltik hazájukat az uniótól, annak „illetéktelen beavatkozásaitól", aminek egyik kirívó példája az akác.
 
Mint mondta, „elfogadhatatlan, hogy valaki, aki nem itt él velünk, nem magyar, nem osztozik a sorsunkban, nem ezek alatt a fák alatt hűsöl, nem ezekkel a fákkal tüzel, nem ezeknek a fáknak szedi a termését (...), az megmondja nekünk, hogy itt milyen fa nőjön. Ez egy beteges dolog."
 
Megállapítása szerint az EU egy erősen elkötelezett nemzeti kormánnyal jó az országnak, ám ha az unió egy "internacionalista kormánnyal" párosul, abból nagy baj lesz.
 
Az ellenzékre rátérve a kormányfő azt mondta, ha a baloldal az elmúlt években itthon nem tudott megakadályozni valamit, Brüsszelben próbálta elgáncsolni a kabinetet. Ez veszélyes dolog – jelentette ki, majd jelezte, hogy voltak is olyan pillanatok, amikor ha a jobboldal nem állt volna ki a kormánya, a nemzeti függetlenség mellett - például a békemeneten –, akkor „úgy járhattunk volna, mint Olaszország, ahol kívülről lepöckölték a miniszterelnököt, és egy más kormányt hoztak létre". „A magyar kormány és én személy szerint csak azért tudtam a helyemen maradni, mert akkor a magyar emberek megvédtek" – mondta.
 
Szavai szerint a Fidesz-KDNP jelenti az európai közepet, mert Európában képzeli el az ország jövőjét, „de nem kíván kritikátlanul viszonyulni ahhoz a közeghez, amelyben létezik".
 
Megjegyezte, nem tartja lehetetlennek, hogy a Fidesz-KDNP „Európa-rekordot, Európa-bajnoki címet" szerez az EP-választáson. Hangsúlyozta: Magyarországnak erősnek kell lennie ahhoz, ha békét akar.
 
A miniszterelnök ismét szélsőségesnek nevezte a tőlük balra és jobbra lévő politikai erőket. Erre példaként azt mondta, hogy baloldalról olyan, szerinte szélsőséges álláspontot lehet hallani, amely a bűnözők jogait az áldozatok elé helyezi. A másik oldalon pedig azt mondják – folytatta –, hogy Magyarország ne vegyen részt a legfontosabb európai intézményekben, amit szintén szélsőséges elképzelésnek tart. Ezek alapján ma „mind a baloldal helyén lévő kisebb és nagyobb pártokat – élén az MSZP-vel – és a másik oldalon a Jobbikot is (...) nemzetközi és hazai programpontjaik alapján szélsőséges erőknek" látja.
 
A Jobbikkal összefüggésben szóba került a kémgyanúba keveredett Kovács Béla ügye is, amelyről Orbán Viktor azt mondta: a vezetőknek az a dolguk, hogy a hazájukat elárulók kártételét minimalizálják, és megakadályozzák, hogy árthassanak a nemzetnek – „itt is ez történt".
 
Az EP-választáson várható részvételi aránnyal kapcsolatban kifejtette, szerinte nincs olyan, hogy európai állampolgár, „márpedig szív nélkül, az átélt, megtapasztalt közösséghez tartozás érzése nélkül a választások észdöntésekké válnak". Ez pedig szükségszerűen kevesebb embert mozdít meg – magyarázta, úgy értékelve, hogy az Európai Egyesült Államok koncepciója azért eleve halott dolog, mert nincs mögötte európai polgár. „Európaiak vagyunk, de nem elsődlegesen: elsődlegesen magyarunk vagyunk, németek meg osztrákok, és ezen keresztül leszünk európaiak" – fogalmazott a kormányfő.
 
Álláspontja szerint az EU nem maradhat úgy, ahogyan van, változásokat kell végrehajtani, mélyen újra kell gondolni és megújítani az közösséget.
 
„Nem támogatjuk Juncker jelölését"
 
Orbán Viktor kitart amellett, hogy a bizottsági elnököt továbbra is a miniszterelnökök tanácsa jelölje, és döntésükről szavazzon az Európai Parlament. A kormányfő azt mondta: ők korábban Juncker Néppárti jelöltségét sem támogatták.
 
„Az Európai Néppárton belül, amikor a jelölés volt, mi nem azt a személyt támogattuk, aki ma az Európai Néppártnak a jelöltje; de mi fegyelmezett és lojális szövetségesek vagyunk. Miután eldöntötte az Európai Néppárt, hogy kiáll a kampányunk élén, mi teljes súlyunkkal, tekintélyünkkel az Európai Néppárt és jelöltje munkáját kezdtük el segíteni, tehát mi az európai néppárt meghatározó ereje vagyunk, és ott állunk teljes testtömegünkkel a csúcsjelölt mögött. Azt akarjuk, hogy sikeres legyen, hogy vezessen bennünket győzelemre, de azt már nem gondoljuk, hogy neki kellene vezetnie a bizottságot” – fogalmazott a miniszterelnök, aki arra a kérdésre, hogy adott esetben nem is szavaznák meg azt válaszolta: „Hát szó sem lehet róla.”

Herman Van Rompuy, az uniós országok állam-, illetve kormányfői testületének, az Európai Tanácsnak a vezetője egy május 18-ai nyilatkozatában utalt arra az eshetőségre, hogy az európai parlamenti (EP-) választások után nem feltétlenül az európai pártcsaládok által előzetesen kiválasztott „csúcsjelöltek” közül kerül majd ki az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének, az Európai Bizottságnak az elnöke.

Európa választ
 
751 EP-képviselőt választanak Lisszabontól Helsinkiig, Edinburghtól Nicosiáig. Magyarország 21 politikust röpít Strasbourgba és Brüsszelbe vasárnap este a négynapos EP-választás után, este 11-kor zárulnak a szavazóhelyiségek.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!