A Fidesz-KDNP pártszövetséget támogatja az ország többsége

2006 júliusa, azaz 76 hónapja a Fidesz–KDNP pártszövetség a legnépszerűbb politikai alakulat Magyarországon, ilyen teljesítményre a rendszerváltás óta senki sem volt képes. Míg novemberben a biztos szavazók körében 40 százalékos támogatottságnak örvendtek a kormánypártok négy közvélemény-kutatónál is, két intézet is a Bajnai-féle Együtt 2014 visszaeséséről tudósított.

A novemberi közvélemény-kutatások is egyértelmű Fidesz–KDNP pártszövetség vezetését mutatták ki. A Medián szerint a biztos szavazók között a Fidesz–KDNP szövetség 40, míg az MSZP 19 százalékon állt. Az Ipsos adataiból az derült ki, hogy a biztos szavazók 40 százaléka a Fidesz–KDNP listát, míg 31 százaléka a szocialistákat választaná. A Századvégnél 40-27, míg a Tárkinál 39-24 arányban vezetnek ebben a kategóriában a kormánypártok a szocialisták előtt.

A felmérések egyik legnagyobb talánya, hogy milyen módon mérik a Bajnai Gordon volt szocialista miniszterelnök által alapított, de még be nem jegyzett Együtt 2014-et. Az Ipsos és a Századvég róluk nem közölt adatokat, míg a Tárki 12, a Medián pedig 16 százalékos támogatottságot mért nekik a biztos szavazók között. Ezek az eredmények mindenképpen visszaesést mutatnak a Medián által még október végén készített felméréshez képest, amely még 22 százalékos támogatottságot mutatott Bajnaiéknak.

A kormánypártok 2006 júliusa óta számítanak a legnépszerűbbnek, bár azt is érdemes megjegyezni, hogy az ellenzéki pártok szavazói együttesen többen vannak, de a Jobbik és a többiek távolsága miatt ilyen mértékű összefogás nem várható. Az eredmények összehasonlítása érdekében érdemes összevetni, hogy a korábbi ciklusok hasonló időszakaiban hogyan álltak a kormány- és az ellenzéki pártok.

1992 novemberében az akkor még ellenzéki Fidesz a biztos szavazók körében több mint 45 százalékos támogatottságnak örvendett, és mivel messze lemaradva tőle 13 százalékos eredménnyel állt az SZDSZ, akár még kétharmadot is szerezhettek volna a fiatal demokraták. 1996 novemberében az ellenzéki erők együttesen 46, míg az MSZP és az SZDSZ 26 százalékon állt, így minden bizonnyal akkor is kormányváltás lett volna.

Tizenkét évvel ezelőtt a Fidesz–FKGP–MDF-kormány együttesen 39, míg az MSZP–SZDSZ kettős 51 százalékon állt. 2004 novemberében a Fidesz 49, míg az MSZP 39 százalékon állt, rajtuk kívül más erő nem jutott volna be a parlamentbe. Négy évvel ezelőtt már jól látszott, hogy a kormányzó szocialisták súlyos vereséget fognak szenvedni, mivel a Fidesz–KDNP 59, míg az MSZP 32 százalékon állt.

A korábbi évtizedek eredményei alapján is jól látszik, hogy a mostani kabinet van a legjobb helyzetben, de ennek ellenére egy percig sem hihetik el, hogy a következő választást az összehasonlítások alapján megnyerték. Az is tény, hogy a ciklus ezen időszakaiban két esetben már eldőlt (1992, 2008), hogy a kormány képtelen lesz az ismétlésre, 2000-ben a jobbközép kabinet jelentős hátrányt dolgozott le a választásokig, míg az MSZP–SZDSZ képes volt 2006-ra fordítani a 2004-es a rossz eredményein.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!