Firtl Mátyás: Erőt adó reménység és tettekre buzdító lehetőség lehet 2009!

Lejtmenetnek számít a 2008-as időszak! Mégis: hiszem, hogy közösen el tudunk indulni azon az úton, amelyen egy erős Magyarországot fel tudunk építeni! A jövő lehet a magyar gazdaság, a családi vállalkozások és az emberekben rejlő energiák felszabadításának reménye! És ha lehetőséget kapunk, akkor a lerogyott gazdaságot talpra állíthatjuk!

KDNP kópházi és soproni szervezetének, majd az MKDSZ alapító tagjaként, elismert régiópolitikusként számos civil szervezetnek is – köztük a Napraforgó Alapítványnak – elkötelezett támogatója Firtl Mátyás. A 2005. évi időközi választást Győr-Sopron megye 7. választókerületében, Sopronban és környékén, nagy fölénnyel nyerte meg, ezt követően a 2006. évi országgyűlési választásokon szerzett ismételten mandátumot.
2006. május 30-tól az Európai ügyek bizottságának alelnöke, a Skandináv-Magyar Baráti Társaság elnöke. Nagy küzdője a térségének, pártjának: 123 indítvány, 43 felszólalás fémjelzi elkötelezettségét, és több száz a háttérben, melyet a parlamentről tudósító média nem követ figyelemmel.  
 
– Pillantsunk vissza az elmúlt évre… 
 
– 2008. esztendő sikerességének megítélését az határozza meg, hogy miként sikerült teljesítenünk azt a szolgálatot, amellyel az emberek megbíztak. Tekintettel arra, hogy az ellenzékből végzett politikának a mozgástere adott – a lehetőségei és a korlátai is adottak a kormánypártokhoz képest –, így az eredmény is összetetten értékelhető.
 
– Mennyire? 
 
– Miután az ország, a nemzet szempontjából lejtmenetnek számít a 2008-as időszak, az emberek élete nehezebb lett. Így semmiként sem mondható sikeresnek az elmúlt év. A nemzetközi pénzügyi válság, egy 2002 óta hozzá nem értő kormányzással, hazugsággal egy végletekig legyengített Magyarországot sodorhat az eddigieknél is mélyebb gazdasági és szociális válságba. 
 
– Mégis…
  
– A már említett lehetőségek és korlátok ellenére, a Fidesz–KDNP frakció mindent megtett, a közjó előmozdítása, az emberek érdekeinek képviselete érdekében. Ebből a szempontból a 2008-as évnek a reményteli, az emberek számára is konkrét eredményt hozó eseménye a Fidesz–KDNP szövetséghez kötődik: ez a Fidesz–KDNP által kezdeményezett népszavazás sikere. A népszavazásban létrejött egy olyan összefogás, amilyenre a rendszerváltoztatás óta nem volt példa. A mindennapi életet érzékenyen érintő három kérdésben: 3 millió 300 ezer ember ismerte fel érdekét: tett érte, mondott véleményt, értett egyet és szavazott egyértelműen! 
 
– Számos alkalommal javasolt, szólt, kérdezett, interpellált… 
 
– A határon átvezető településközi utak állapotával kapcsolatos interpellációmmal elértem, hogy, az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának jelentése kapcsán márciusban újra tárgyalta a parlament a határon átvezető utak kérdését. Ez elindította azt a folyamatot, amely az útfejlesztés érdekében a nyugat-dunántúli régióban végre érdemi előrelépést is eredményezhet a jövőben. A regionális fejlesztési ügynökség is elkezdett foglalkozni az útfejlesztések kérdéseivel. Jó, jó lenne tudni: a határok átjárhatósága a schengeni csatlakozást követően nem csak a Nyugat-dunántúli térségben élőket érintő kérdés, hanem országosan minden határ menti régió számára fontos! A gazdasági, kulturális, társadalmi, az emberek közötti kapcsolatok újraépítése, megerősítése régiók közös érdeke, egyben a nemzet megerősödésének, megtartásának is fontos tényezői is!
 
– Ha már szóba hozta: régió… 
 
– A rendszerváltás óta csaknem eltelt húsz évben több értékelés látott napvilágot, az elmúlt két évtized folyamatiról. Az európai ügyek bizottságában végzett munkám szervesen kiegészíti, erősíti egymást. Számomra, mint Sopron és környéke választott országgyűlési képviselőjének ezzel kapcsolatban megkülönböztetetten fontos: idén ünnepeljük az 1989-es Páneurópai piknik és határáttörés 20. évfordulóját. Azt az eseményt, amely nem csak Sopront és környékét, de az egész Magyarországot bekapcsolta a világtörténelem vérkeringésébe a rendszerváltozás időszakában! 
 
– „Hálásabb” az önkormányzat, mint a T. Ház? 
 
– Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnökeként az évi mérleg megvonásakor nagyon fontosnak tartottam azt a tényt leszögezni, hogy 2008-ban a költségvetésben jelentkező, kormányzati megszorító intézkedések következtében az önkormányzatoknak az alapfeladatok ellátásának fedezete sem volt biztosított. A normatív támogatások a legszükségesebb kiadásoknak is legfeljebb az 50-70 százalékát fedezték, ágazatonként eltérően, tehát a működéshez jelentős önkormányzati saját erőre volt és van szükség, miközben többnyire olyan feladatot és hatáskört láttunk el, amelyeket a törvények, a kormány- és miniszteri rendeletek, végrehajtási utasítások határoznak meg. A 2008. évi normatív támogatások, amelyek az alapfeladatok ellátására létrehozott intézmények működését kellene, hogy biztosítsák, nem vették figyelembe a korábbi év inflációs hatását, ugyanakkor a 2008. évben bekövetkezett, közüzemi díjemelések mértéke olyan jelentős, hogy a működéshez év közben többletforrásokat kellett biztosítani.
 
– A miniszterelnök 2009 évre újra sikeres esztendőt ígért… 
 
– Nehéz az ország helyzete, ugyanakkor meggyőződésem, hogy a gazdaság támogatásával és fellendítésével kivezethető az országot a mostani sanyarú helyzetéből. Magyarországban sokkal több van, mint amit jelenleg a szocialista, elhibázott gazdaságpolitika szorításában föl tud mutatni!  Fidesz 1998 és 2002 között már bebizonyította, hogy munkából és tartós gazdasági növekedésből „is” lehet az ország biztonságos! El kell érnünk, hogy a magyar családok és a magyar embereknek a maguk urai lehessenek! Hiszem, hogy közösen el tudunk indulni azon az úton, amelyen egy erős Magyarországot fel tudunk építeni! Ahol az embereknek lesz tere, támogatása, lehetősége arra, hogy munkával elérjék, amit szeretnének – és lesz lehetősége az önállóságnak, a vállalkozásnak, a magyar kreativitásnak és a tehetségnek! A jövő lehet a magyar gazdaság, a családi vállalkozások és az emberekben rejlő energiák felszabadításának reménye! És ha lehetőséget kapunk, akkor a lerogyott gazdaságot talpra állíthatjuk!
 
– Nem túl szép ez a „menyasszony”… 
 
– Életszemléletünkből adódóan kell reménykedőknek lennünk! És ami még fontosabb: kötelességünk cselekedni is céljaink elérése érdekében!  
 
– Igen, a remény…
 
– Igen, a remény! Magyarország számára 2009 sikeres esztendő lehet, akkor, ha képesek lesznek az emberek újabb összefogással elérni olyan politikai változást, amely gazdaságpolitikai változást is magával hoz majd, ami gyakorlatban új munkahelyek létrehozását, a meglévők megmaradását jelenti, adó- és a kamatcsökkentéssel és a vállalkozások támogatásával, a családok, az idősek, rászorulók megvédésével. 2009-ben erre van eszköz az emberek kezében: ez az  európai parlamenti választás lesz, amellyel az emberek kinyilváníthatják szándékukat, véleményüket, akaratukat a jelenlegi kormánypolitikával kapcsolatban is, mert az európai parlamenti választást nem lehet függetleníteni a belpolitika kérdéseitől, hiszen a mai állapothoz képest, – amennyiben ez a kormány marad hatalmon – a helyzet csak romolhat!
 
– „Valami” jobbat „is” kellene tán ajánlani…
 
– A Fidesz–KDNP szövetségnek van a jövőre nézve érvényes és megoldást kínáló programja! Készen állunk, hogy a sikeres európai módszerek alkalmazásával kivezessük Magyarországot a válságból, egy jobb jövőt teremtve közösen az országnak: ez erőt adó reménysége és tettekre buzdító lehetősége lehet minden magyar embernek 2009-re!
 
– Lehet, hogy túl optimista? 
 
– Keresztény ember nem is lehet más, mint optimista… 
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!