A fogantatástól kezdve védelem illeti meg a magzat életét

Egy olyan országban, ahol évente eltűnik egy közepes városnyi ember, az abortusz semmilyen új formájának bevezetése nem indokolt – fogalmazott az abortusztabletta körül kialakult helyzetről Nagy Kálmán, a Kereszténydemokrata Néppárt egészségügyi szakpolitikusa. Hangsúlyozta: „Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az emberi élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg.”

Noha a szülész–nőgyógyász szakmai kollégium néhány éve állást foglalt amellett, hogy az abortusztabletta bevezethető Magyarországon, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is kiadta a zöld jelzést 2005-ben, kedden mégis kiderült, az orvosszakma korántsem helyezkedik egységesen a tabletta pártolóinak oldalára,, mondta Kisfalv István. Ráadásul a WHO arra is figyelmeztetett 2005-ben, hogy ösztrogéntartalmú pirulákat nőknek nem ildomos bevenni. További jelzés volt a RU-486 vegyianyag-tartalmú szer egyik gyártója részéről még 2004-ben, hogy csak gyomorfekély kezelésekor alkalmazható. A tiltakozók sorába állt be hétfőn a Kereszténydemokrata Néppárt is, amely az abortusz minden formáját, így a „mechanikus” művi vetélés mellett a vegyi magzatgyilkosságot is elítéli.

„Az abortusztabletta kifejezetten nagyobb pszichés teher egy nőnek, a kórházi tartózkodás pedig nem rövidebb, hanem hosszabb, mert amikor a második tablettát beveszi a hölgy, utána akár egy hónapig is vérzik. Egy hónap után ultrahangvizsgálatra kell menni, ha maradt valami a méhen belül, akkor műtétet kell végezni” – sorolta az orvos a hagyományos módszerekhez képest fennálló hátrányokat. Nagy Kálmán, mint mondja, sok embert végigkísért orvosként nehéz szituációkon, és a legszörnyűbb az, amikor valakit egyedül hagynak; a tablettás abortusznál ez történik, egyedül marad az a nő, aki a párkapcsolatban részt vett.

Magyarországon csaknem 40 ezer abortuszt végeztek el a tavalyi évben, egyes számok szerint 45 ezer ilyen műtétet végeznek el egy esztendő alatt. A 2011. április 25-én elfogadott új alaptörvény viszont már kimondja: „Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az emberi élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg.”

„A tablettát bevezetni egy olyan országban, ahol 100 élve született gyermekre 40–50 abortusz jut? Nyugat-Európában ez a szám 8 és 15 között van, azt kell mondanom, hogy az abortusz semmilyen új formájának a bevezetése nem indokolt Magyarországon. Sőt, mindent meg kell tenni azért, hogy lehetőség szerint az abortuszok száma a minimálisra csökkenjen” – érvelt Nagy Kálmán.

A megjegyzésre válaszolva, mely szerint más országokban, ahol engedélyezték a tabletta forgalmazását, nem nőtt az abortuszok száma, elmondta: „Az abortusztablettát a túlnépesedett országoknak ajánlotta a WHO. Lehet, hogy nem emelkedik az abortuszok száma, én nem is ezt állítom, de azt tudom, hogy Magyarországon egy közepes nagyságú város nem »születik meg«.”

Nagy Kálmán felhívja a figyelmet, hogy az államtitkár ígéretet tett arra. hogy ezt a módszert nem fogják bevezetni. „Azt szeretném, ha érzelmileg rendezett olyan családanyák lennének, akik alkalmasak arra, hogy gyermeket szüljenek. A másik az, hogy ilyen megrázkódtatást, ha nem muszáj, akkor ne éljenek át. Felolvasom az államtitkár parlamenti válaszát: "Képviselő Úr! (…) Az eljárás engedélyezése, ennek hiányában pedig az OEP által történő befogadása és a fekvőbeteg-intézményekben történő bevezetése sem történik meg.”

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!