Folytatódott a költségvetés általános vitája

A kormánypárti politikusok szerint a jövő évi költségvetés számai megalapozottak és tarthatóak, az ellenzéki képviselők előkészítetlennek és átgondolatlannak tartották a büdzsét, volt, aki úgy értékelte, hogy a kormány elhanyagolta a munkahelyteremtést. A 2014-es központi költségvetés általános vitájával folytatodott a mai napon az Országgyűlés. Tarnai Richárd, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője felszólalásában megvédte az ellenzéki felszólalásokkal szemben a költségvetést, amely szerinte igenis a rezsicsökkentés költségvetése.

Tarnai Richárd, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője felszólalásában megvédte az ellenzéki felszólalásokkal szemben a költségvetést, amely szerinte igenis a rezsicsökkentés költségvetése. Emellett sajnálatosnak nevezte, hogy a baloldali ellenzék nem ismeri el a családi adókedvezmény kibővítésének igazságosságát.

A kormánypárti politikus hosszasan bírálta az előző szocialista kormányokat, akik a mostani kormánnyal ellentétben privatizálták az energiacégeket és növelték a családok adóterheit. Szerinte ez a költségvetés az emberek mindennapjain könnyít, így arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy támogassák azt.

Fidesz: európai szintű a fogyasztóvédelem

Mágori Józsefné (Fidesz) a fogyasztóvédelem területéről beszélt. Kiemelte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) elmúlt években történt megerősítését, amely tovább folytatódik a jövő évi büdzsében is. Emellett fontosnak nevezte a békéltető testületek szerepének erősítését is. Hangsúlyozta: a kormány intézkedéseinek hatására az elmúlt években egy európai szintű fogyasztóvédelem jött létre Magyarországon.

Fidesz: jelentős struktúraváltás volt az ifjúságvédelemben

Kapus Krisztián (Fidesz) az ifjúságvédelmi intézkedésekkel kapcsolatban elmondta, hogy jelenős strukturális változások voltak, az államtitkársághoz került az ágazat és megalakult a Nemzeti Ifjúsági Tanács is.   

A 2013-as évhez képest pozitív változásnak nevezte, hogy a felmerült problémák kezelésére többletforrásokat állítottak be a jövő évi költségvetésbe, és egyúttal fontosnak nevezte, hogy ne csak retorikai szinten foglalkozzanak a fiatalokkal, hanem pénzbeli támogatást is nyújtsanak a problémák kezeléséhez.   

Kiemelte, hogy a 2014-2015-ös cselekvési tervben kiemelten jelenik meg az összmagyarság kezelése, kiemelt cél a magyar közösségek erősítése Magyarországon és a határon túl. Hangsúlyozta, hogy a fiatalok problémáit csak velük együtt tudják megoldani, és most már nem az „el lehet innen menni”, hanem az „érdemes ide visszajönni” politikáját folytatják.

Kozma Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője kifejtette:  a jövő évi költségvetés nem választási költségvetés, számai feszítettek, de megalapozottak és tarthatóak. Beszélt arról, hogy ebben a kormányzati ciklusban került ki az ország az európai uniós túlzottdeficit-eljárás alól. Kifogásolta, hogy korában nem tettek semmit az állami pénzügyi szervek, hogy leállítsák a devizahitelezést.   

A kormánypárti képviselő ismertette a bíróságok, az ügyészségek és az alapvető jogok biztosa hivatalának jövő évi költségvetését. Úgy értékelte, jövőre lesz pénz bírósági beruházások megvalósítására, és az ombudsman két új feladatának ellátását is finanszírozzák, ehhez tíz ember alkalmazására is lehetőség lesz.

MSZP: előkészítetlen és átgondolatlan a büdzsé

Szekeres Imre (MSZP) szerint a jövő évi büdzsé egy üres halmaznak tekinthető, a benne lévő számok majd megváltoznak. Ezt a költségvetést nem lehet elfogadni előkészítetlensége és átgondolatlansága miatt – jelentette ki.

Fidesz: a külügyeknek is biztos a finanszírozásuk

Hidvéghi Balázs (Fidesz) hangsúlyozta, hogy a jövő évi a kiszámíthatóság és a stabilitás költségvetése. A Külügyminisztérium előirányzata egymilliárd forinttal, 56 milliárd forintra emelkedik.   

Jövőre is fontos lesz a térségpolitika, a visegrádi együttműködés és az elnökség, amelynek biztos a finanszírozási háttere, 110 millió forint. Hidvéghi Balázs beszélt arról, hogy jövőre megnyílhatnak - a részben a Gyurcsány-Bajnai-kormányok által bezárt - külképviseletek. Ezek között említette a már megnyílt melbourne-i, abu-dzabi, mumbai és torontói külképviseletet. Azt mondta, a közeljövőben nyílhatnak meg képviseletek Krakkóban, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Eszéken, Hongkongban és Santiago de Chilében.

A Jobbik a Magyarok Világszövetségének támogatását szorgalmazta

Murányi Levente (Jobbik) felidézte, hogy 2001-ben megvonták a Magyarok Világszövetségétől a költségvetési támogatást az elnök politikai szerepvállalása miatt. Ezt azóta sem kapta vissza a szervezet, és nem tudja elvégezni a munkáját, ezt a Külügyminisztérium sem tudja pótolni - fejtette ki.

Véleménye szerint ezzel a világ magyarságát büntetik, ezért szorgalmazta a szervezet támogatását.

Fidesz: több forrás a sportra

Szalay Ferenc (Fidesz) úgy értékelte, hogy a költségvetés komoly lehetőséget biztosít a testnevelésnek, a sportnak. Míg 2002-ben 30 milliárd forint volt sportfinanszírozásra, addig 2010-re ez az összeg 14 milliárdra csökkent. Jövőre 106 milliárd forint jut sportra, ebből 75 milliárd forint a létesítményfejlesztés.

Legjelentősebbnek azt a fejlődést értékelte, hogy az elmúlt időszakban több tízezer gyerek kezdett el sportolni, és hogy biztosított a heti öt testnevelésóra.

Csóti György (Fidesz) pedig arról beszélt, hogy a jövő évi büdzsében nemzetpolitikai célokra 17,7 milliárd forint lesz. Ez nem a kormány szándékát, hanem a lehetőségeket tükrözi - vélekedett. Közölte, hogy a Határtalanul programmal összefüggésben módosító indítványt fognak benyújtani, mert a következő nemzedékek magyarságtudata megerősítéséhez több pénzre van szükség.

Azon a véleményen volt, hogy a határon túl élő magyar nemzeti közösségek anyanyelvi oktatásához nem Magyarországról kell biztosítani a forrásokat, hanem ott, ahol élnek, ahol adót fizetnek.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!