A forradalom mai üzenete a közös áldozatvállalás

A közös áldozatvállalás, a nemzet iránt érzett felelősség és az egyéni konfliktusokon való felülemelkedés március 15. üzenete – mondta Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes Budapesten, a Bem szobornál tartott magyar-lengyel megemlékezésen. Beszédében kitért arra, hogy az elmúlt fél évtizedben Budapest új lendületet kapott, és ennek folytatásához továbbra is szükség lesz a kormány és a főváros szoros együttműködésére.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) által szervezett ünnepségen Bagdy Gábor a több mint kétszáz megjelent előtt kijelentette, hogy az egymás támogatása alakította ki az ezeréves lengyel-magyar barátságot.

Felidézte, Bem József egész életét annak szentelte, hogy a szabadságért küzdjön.

Lánglelkű vezéregyéniség, egy hős volt, aki példamutatóan, rendíthetetlenül csatasorba állt a magyar és a lengyelek szabadságáért egyaránt – mondta a főpolgármester-helyettes.

Beszédében kitért arra, hogy az elmúlt fél évtizedben Budapest új lendületet kapott, és ennek folytatásához továbbra is szükség lesz a kormány és a főváros szoros együttműködésére.

 A fő cél egy élhetőbb, nyugodtabb és biztonságos Budapest létrehozása – hangsúlyozta Bagdy Gábor, aki Tarlós István főpolgármester nevében is köszöntette a megjelenteket.

Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA elnöke kijelentette: "a magyar és lengyel civilek soha nem engedik el egymás kezét".

„Az 1848-as magyar forradalom féltve őrzött dicsőséges közös emlékünk” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az ünnepséggel együtt emlékeznek a magyar függetlenségért és szabadságért vérüket áldozó magyar és lengyel közös hősökre.

Csizmadia László kijelentette: mai együttlétünk azt sugározza a világnak és Európának, hogy lengyel és magyar két jó barát.

A Bem-szobornál koszorúzott Deák Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára, a fővárosi önkormányzat nevében Bagdy Gábor, a CÖF-CÖKA részéről ifj. Lomnici Zoltán, a CÖKA szóvivője és Sutarski Konrad, Magyarországon élő lengyel író. Koszorúkat helyeztek el továbbá az Országos és Fővárosi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat, a II. kerület, a Rákóczi Szövetség, valamint az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség képviselői.

A megemlékezésen több magyar, székely és lengyel zászlót lehetett látni, valamint két ember egy transzparenst tartott, amelyen az állt: „Üdvözöljük a győztes Orbán Viktor miniszterelnököt, sok sikert kívánunk a testvéri magyaroknak”.

Az ünnepség a lengyel és magyar himnusz eléneklésével fejeződött be.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!