Gátat nem adunk fel, embert nem hagyunk benn

A következő két nap lesz a legnehezebb – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor árvízi tájékoztatóján. Leszögezte: gátat nem fognak feladni, de első az emberélet megmentése. A miniszterelnök a Győr-Moson-Sopron megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság épülete előtt elmondta, az árhullám átlépte a határokat. Megjegyezte, a következő két nap lesz a legnehezebb, most jön a legnagyobb próbatétel.

Orbán Viktor hangsúlyozta: továbbra is az a cél, hogy emberéletben ne essen kár, így a környékbeli lakosokat ki fogjuk telepíteni.

„A kitelepítéseket – ha előre tervezhető – nappal hajtjuk végre. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy más folyókon nincsen áradás, ezért a Duna mellé összpontosítunk. Az a parancs van érvényben, hogy gátat nem adunk föl, minden gátat megvédünk. Embert sem hagyunk benn, mindenkit kihozunk. A vízszintet befolyásoló jelentős csapadékra nem számítunk” – közölte a miniszterelnök.

A tájékoztatón elhangzott, első fokon 305, másodfokon 199, harmadfokon pedig 63 kilométeren védekeznek jelenleg Magyarországon. Nagybajcsnál a tetőzés megtörtént, ez 907 centis vízszintet jelent, ami jócskán meghaladta a 2002-es szintet. Komárom térségében ma éjszaka tetőzik a Duna, hajnalban pedig Esztergomban. – Budapesten legalább 885 centiméteren tetőzhet a folyó – jegyezte meg a kormányfő.

„Két rémhírterjesztést kellett megakadályoznunk – feltehetőleg elmebetegekről volt szó – valamint egy lopás történt. Őket lefogtuk. A gátakon semmilyen rendbontás nem történt, ezeket az eseteket leszámítva. Kétséges volt, hogy Győrújfalut sikerül-e megtartani, mert a gát több sebből vérzett. 543-an dolgoztak egész éjjel a gátakon, ennek köszönhetően tudtuk a települést megvédeni” – fűzte hozzá.

Elhangzott, a kitelepítések terv szerint haladnak. A kormányfő elmondta, Pilismarótra kiemelten kell figyelni. Egy épületet és a gátat is meg kellett itt erősíteni. – Első az emberélet megmentése, kitelepítés esetén az érintettek legyenek szívesek álljanak minél gyorsabban készen – kérte Orbán Viktor.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!