Gátolják a miskolci szocialisták a kisgyermekes bérlet bevezetését

A Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésében többségben lévő MSZP másodszor is elgáncsolta a helyi KDNP kisgyermekes bérlet bevezetésére irányuló kezdeményezését.

A történet még 2008 szeptemberében kezdődött, abban a hónapban, amikor a fővárosban és Debrecenben a kereszténydemokraták kezdeményezésére megadatott az ottani édesanyáknak, hogy kedvezményes bérlettel vehessék igénybe a tömegközlekedést.

A miskolci KDNP nevében Molnár Péter frakcióvezető önálló képviselői indítványt állított össze. Ezt a kereszténydemokrata frakció a Közgyűlés elé terjesztette. Ezt megelőzően Dr. Rétvári Bence, budapesti és országgyűlési képviselő jelenlétében sajtótájékoztató keretében ismertették a kezdeményezést a képviselők.

Már ekkor látszott: Miskolcon is meg van az érdeklődés a kisgyermekes bérlet iránt. Ennek ellenére a szeptember 18-i közgyűlésen Orosz Lajos szocialista alpolgármester javaslatára levette az MSZP-s többség a napirendről a KDNP előterjesztését. Két indokot hozott fel az alpolgármester, hogy miért ne tárgyalja a grémium az indítványt: érinti a költségvetést a KDNP javaslata, valamint (idézet a közgyűlés jegyzőkönyvéből!) „A decemberi Közgyűlésen tárgyalják az MVK Zrt. tevékenységét, ennek keretében egységesen kezelve – a többi javaslattal együtt – szeretném a testület elé terjeszteni a kisgyermekes bérletről szóló javaslatot.”

Molnár Péter, a KDNP frakció vezetője akkor napirend előtti felszólalásában reményének adott hangot, hogy a napirendről levett kismama bérletet célzó előterjesztés decemberben megkaphatja a támogatottságot. Felszólította a városvezetést: ne seperjék az asztal alá a kezdeményezést, hiszen már látszik, hogy Miskolcon is sokan támogatják a kereszténydemokrata javaslatot. Véleménye szerint politikai döntést kellene, kellett volna hozni és nem a költségvetési helyzetre hivatkozni. Molnár Péter rámutatott: Budapest és Debrecen év közben meg tudta hozni a döntést és szeptember 1-től ezekben a városokban már van kisgyermekes bérlet. A frakcióvezető szerint Miskolcon is indokolt egy ilyen jellegű kedvezmény bevezetése.

Hogy ténylegesen történjen is valami még szeptember végén levelet írt az alpolgármesternek Molnár Péter. Ebben felajánlotta segítségét és kérte, működhessen közre a bérlettípus előkészítésén. Nem kapott választ a levélre… November közepén (mivel közeledett a decemberi közgyűlés) ismét levelet írt a frakcióvezető az alpolgármester, amit ismét nem méltatott válaszra a címzett!

Ezután a miskolci Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a Fidelitas támogatásával aláírásgyűjtésbe kezdett. Egy hét alatt több század, főleg kisgyermeket nevelő szülők aláírták az ívet, mellyel nyomatékosították: támogatják a KDNP kezdeményezését.
Miskolc város 2008. decemberi 18-i közgyűlési előterjesztései között - a szocialista alpolgármesteri ígérettel ellentétben - nem szerepelt a helyi tömegközlekedési cég, az MVK tevékenységét szabályozó rendelettervezetben a kisgyermekes bérlet. Ezért Molnár Péter módosító indítványt nyújtott be a napirendhez.

A közgyűlési vitában Orosz Lajos elmondta: nincsen plusz 60-80 millió forint a kedvezményes bérlet bevezetésére, ezért nem tettek arra javaslatot és kérte a közgyűlést: ne támogassa a KDNP módosító indítványát. Molnár Péter először arról a két évvel ezelőtti döntésről szólt, amikor drasztikusan megritkították a buszjáratokat, lerövidítették az útvonalakat és ráadásul emelték és azóta is minden évben jóval az inflációt meghaladó mértékkel emelik az MVK jegy és bérletek árait. Az eredményt pedig látjuk: kevesebb utas a villamosokon és buszokon, több autó az utakon. A cél nem a közösségi közlekedés vonzóvá tétele lenne? – kérdezte a KDNP frakcióvezetője. És nem ez lenne az érdek környezetvédelmi szempontból is? Így vezette fel a kereszténydemokrata javaslatot.

Molnár Péter hozzászólásában elmondta, hogy véleménye szerint a kisgyermekes bérlet bevezetésével is vonzóbbá lehetne tenni a miskolci tömegközlekedést. Rámutatott: nem igaz az a plusz 60-80 millióról szóló megjegyzés. Hiszen nem lehet tudni, hogy pontosan hányan vennék igénybe a bérletet. Gyors számítással belátható: úgy jött ki ez az összeg, hogy az előterjesztő szerint mind a kb. 3000 arra elvileg jogosulttá váló anyuka jelenleg megveszi az egész árú kombinált bérletet és így bevételkiesés lenne, ha ők ezután félárú bérletet vehetnének. De az aláírásgyűjtéskor beszélgettek az IKSZ-es fiatalok az aláírókkal és bebizonyosodott: sokan jelenleg nem vásárolnak semmilyen bérletet, de elmondták, ha lenne kisgyermekes kedvezmény megvennék. Tehát nem igaz a sok milliós plusz kiadással riogató szocialista magyarázkodás! – mondta el a frakcióvezető. 

Mindezek ellenére - bár a KDNP élvezte a Fidesz támogatását – a szavazáskor az MSZP-SZDSZ többség leszavazta a kisgyermekes bérlet bevezetését javasló kereszténydemokrata indítványt. Tehát másodszor is megakadályozta Miskolcon, a magát szociálisan érzékenynek hazudó MSZP a kisgyermekes bérlet bevezetését. Mivel a Kereszténydemokrata Néppárt a családok pártjának tekinti magát és igazán hangsúlyt fektet az esélyegyenlőségre, a szociális érzékenységre nem adja fel.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!