Gazdaságos és igazságos ajánlatot tett a kormány

Mindkét fél számára gazdaságos és igazságos ajánlatot tett a kormány az orvosi felsőoktatást választóknak – mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a Semmelweis Egyetem ünnepélyes tanévnyitó rendezvényén vasárnap Budapesten. Az államtitkár beszédében arra is kitért, hogy a Semmelweis Egyetem hallgatóinak csaknem negyede külföldi. Ez az egyetem színvonalának elismerése.

Mindkét fél számára gazdaságos és igazságos ajánlatot tett a kormány az orvosi felsőoktatást választóknak – mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a Semmelweis Egyetem ünnepélyes tanévnyitó rendezvényén vasárnap Budapesten. Az államtitkár kiemelte: „nem tartható, nem erkölcsös, gazdaságtalan és igazságtalan”, hogy egy ország adófizetői a keresetük után fizetett adójukból ezerszámra képezzenek olyan fiatalokat, akiknek a diplomáján még alig száradt meg a tinta, és máris – szabadságukra hivatkozva – külföldön kamatoztatják az itt megszerzett és fizetett tudásukat.

Most az orvosi felsőoktatást választóknak felajánlották, hogy ha végzésük után 10-12 éven át Magyarországon gyógyítják az embereket, akkor fedezik tanulmányaik költségét. Az ajánlat részeként a kormány biztosítani fogja, hogy a közszolgálatban elhelyezkedő orvosok diákhitelét az állam a jövőben átvállalja – fejtette ki Hoffmann Rózsa, aki szerint ezek az ajánlatok tarthatók és erkölcsösek.

Az államtitkár beszédében arra is kitért, hogy a Semmelweis Egyetem hallgatóinak csaknem negyede külföldi. Ez az egyetem színvonalának elismerése. Az oktatók viszont évről évre azt tapasztalhatják, hogy diákjaik egy részének több a zsebpénze, mint az ő havi illetményük. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: a pedagógusok számára az „igazi kincs a fejükben van”, de elismerte: azzal aligha tudják kifizetni számláikat. Ezért a kormány, a jelenlegi súlyos pénzügyi helyzetben megkísérelve a majdnem lehetetlent, azt akarja, hogy minden pedagógus, az óvónőtől az egyetemi oktatóig, tisztes fizetést kapjon.

A Semmelweis Egyetem idei, 243. tanévét új rektor, a július elsején hivatalába lépett Szél Ágoston nyitotta meg. Az új rektor beszédében kiemelte: nagy űrt hagynak maguk után azok a rezidensek, akik távoznak, különösen azok, akik később sem térnek vissza. Ezért az egyetem hallgatóinak Szél Ágoston azt mondta: reméli, hogy végzésük után Magyarországon találják meg helyüket.

Az idén több mint 3400 új hallgató kezdi meg tanulmányait az egyetem hat karán, közülük több mint 700-an külföldiek. Maximális kapacitással indul a tanév, az egyetem osztatlan képzésekre jelentősen több hallgatót vesz fel, mint az elmúlt tíz évben bármikor.

ÜNNEPI BESZÉD A SEMMELWEIS EGYETEM 243. TANÉVNYITÓJÁRA

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Rektor Urat, Nagykövet Asszonyt és urakat, a Budapestre akkreditált követségek egyéb képviselőit, Rektor Urakat, a Tudományos Akadémiánk és a magyar tudomány és egészségügy intézményeinek képviselőit, az egyetemi oktató Kollégákat, kedves egyetemi Hallgatókat!

Tisztelt ünneplő Közönség!

Ebben a felemelő pillanatban először a Semmelweis Egyetem elsőéves hallgatóihoz fordulok, akik most eskütételre készülnek. Sokaknak nem mondok újat, ha az Ószövetségi Szentírásra hivatkozva utalok arra, hogy mi is az az elhívás, mi is a küldetéstudat. Könyvtárnyi írás beszél, vitázik, érvel arról immár évezredek óta, hogy hogyan próbál az ember kibújni az alól a szorító erő alól, amely őt valamilyen küldetéssel, konkrét feladattal bízza meg. Mózes arra hivatkozik, hogy nem tud jól beszélni, Ézsaiás arra, hogy még fiatal, Gedeon bizonyítékokat követel, és így tovább.

Miért hozom elő az ő példájukat? Mert meggyőződésem, hogy Önök között, kedves elsőéves Hallgatók, sokan már hosszú évek óta tudják, érzik, hogy orvosnak kell lenniük, ők most a révbe érés boldog pillanatait élik át. Akkor is, ha esetleg néhányan szoronganak amiatt,  hogy talán túl nagy fába vágták a fejszéjüket: igen sokat kell majd hat éven át tanulniuk, ami néha keserves, kínlódásoktól sem mentes élethelyzeteket teremt. De ez így van rendjén! Mert akit egyszer megragad a küldetéstudat gyönyörűséges belső kényszerítő ereje, az vívódásai ellenére is teljes bizonyossággal tudni fogja, hogy csak orvosként élhet majd teljes életet.

Nekünk pedig, akik az oktatásirányítás feladatát kaptuk küldetésül, az a kötelességünk, hogy biztosítsuk a feltételeket, az Önök és diáktársaik, a majd később utánuk jövők eredményes tanulásához, elsősorban a magyar közösség javára. Ettől a céltól vezérelve alkottuk meg a Nemzeti felsőoktatást új alapokra helyező törvényt és a hozzá kapcsolódó egyéb jogszabályokat.

Mivel nem tartható, nem erkölcsös, gazdaságtalan és igazságtalan, hogy egy ország adófizetői - nota bene sokkal kevesebben, mint lenniük kellene az összlakossághoz képest - a keresményük után fizetett adójukból ezer számra képezzenek ki olyan fiatalokat, akiknek a diplomáján még alig száradt meg a tinta, s máris - a szabadságukra hivatkozva - külföldön kamatoztatják az itt megszerzett és fizetett tudásukat, nos, mi felajánlottuk Önöknek, hogy ha végzés után itthon gyógyítják az embereket 10-12 éven át, akkor finanszírozzuk a tanulmányaikat.

Az is az ajánlat része, hogy a Kormány biztosítani fogja, hogy a közszolgálatban elhelyezkedő orvosok diákhitelét az állam a jövőben átvállalja. Ezek az ajánlatok tarthatók, erkölcsösek, mindkét fél részére gazdaságosak és igazságosak. Csak élni kell velük.

Most az Önök leendő oktatóihoz fordulok, legyenek egyetemi tanárok vagy tanársegédek. Bár bölcsész, de magam is egyetemi oktató vagyok, nem íróasztal mögül mondom, hogy előre is csak a köszönet és az elismerés hangján szólhatok Önökhöz. A Semmelweis Egyetem hallgatóinak majdnem negyede külföldi, és ez a tény az Egyetem színvonalának kézzel fogható elismerése. Önök, kedves Kollégák, évről évre megtapasztalhatják, hogy diákjaik némelyikének a zsebpénze akár meghaladhatja az Önök havi illetményét, de az igazi kincs mégis az Önök fejében van. Persze azzal alig tudják kifizetni a számláikat. Ezért kísérli meg a kormány a majdnem lehetetlent, hogy a jelenlegi súlyos pénzügyi helyzetében, nyakig eladósodva (azt Önök ugyanolyan jól tudják, mint én, hogy nem mi vettük fel a kölcsönöket, csak minekünk kell kifizetni őket!) nos, azt akarjuk, hogy minden pedagógus, az óvónőtől az egyetemi oktatóig tisztes fizetést kapjon. Teljesítjük azt a másik majdnem lehetetlent is, hogy a nemzeti felsőoktatási törvény minden konkrét intézkedését ezután is időre meghozzuk. Mert rend kel:, a zűrzavarban csak a zavaros elmék és kétes jellemek érzik jól magukat. Ők pedig nem könnyítik meg a dolgunkat.

A magyar tudományos életet komoly, nagy tudású, nemzetközileg elismert szellemi emberek éltetik és viszik tovább. Ám azt is látnunk kell, hogy az elmúlt fél évszázad olyan struktúrákba rekesztette ezeket a kiváló tudósokat és oktatókat, amelyek rugalmatlanokká és az összevissza intézkedések nyomán improduktívakká  váltak vagy válnak, ellehetetlenítve a szabad tudományos munkálkodást. Ezért is kellett és kell hozzájuk nyúlni és megújítani a felsőoktatás teljes rendszerét. Önökön is múlik, hogy milyen sikerrel…

A Semmelweis Egyetem 243 éves. Fantasztikusan nagy kor! Biztosan összeszámolta valaki, hány orvos és egyéb szakdolgozó lépett már ki az intézmény kapuján, de azt soha senki, hogy a majd' két és fél évszázad alatt hány embert gyógyítottak meg az innen kikerült orvosok. Kérem, gondoljanak bele: milliókat. Mindenféle minőségbiztosítási műveleten túl (mert hiszen azokra is szükség van) ez a szám állítja ki a magyar orvoslásról és ezen belül is a Semmelweis Egyetemről az igazi minőségi bizonyítványt. Ezért jönnek ide tanulni évről-évre a világ minden részéből, ezért vár most 2700 elsőéves az eskütételre. Végül hadd tegyek egy személyes megjegyzést: nyugodt vagyok, mert tudom, hogy ha beteg lennék, a magyar orvosok küldetéstudatból, szakmai ismeretekből, emberségből, empátiából jelesre vizsgáznának nálam.

Kívánok mindnyájuknak eredményes, nyugodt, a tanulásra, oktatásra és kutatásra összpontosító tanévet.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!