A görögkatolikus Hajdúdorogi Egyházmegye eredményeit méltatta Surján László

A görögkatolikus Hajdúdorogi Egyházmegye eredményeit méltatta Surján László kedden Brüsszelben, az egyházmegye alapításának századik évfordulója alkalmából rendezett tanácskozáson. Az esemény fővédnöke és házigazdája, köszöntőjében a Hajdúdorogi Egyházmegye cigánypasztoráció terén elért eredményeit hangsúlyozta. A Hajdúdorogi Egyházmegye tevékenysége jó példa arra, hogyan lehet sikereket elérni a roma integráció terén – mutatott rá az EP alelnöke.

„A görögkatolikus egyház nem volt rest a legelesettebbek felé is tekinteni, kik minden tekintetben a társadalom peremén élnek. Egyházuk nevéhez fűződik Európa első cigány temploma, a cigány nyelvű liturgia, bibliai részletek cigány nyelvre való fordítása. A Hajdúdorogi Egyházmegye tevékenysége jó példa arra, hogyan lehet sikereket elérni a roma integráció terén" – mutatott rá az Európai Parlament kereszténydemokrata alelnöke.

A rendezvényen részt vett Járóka Lívia fideszes EP-képviselő is, a parlament egyetlen roma származású képviselője, aki a romák nevében köszönte meg azt a hatalmas munkát, amit a görögkatolikusok a cigányság érdekében nap, mint nap végeznek.

Görögkatolikus egyházi vezetők a centenáriumi rendezvényen az egység, a megértés és a közösségek közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozták.

„Az egységre való törekvés, amelyet egyházközségektől, illetve testvértelepülésektől kezdve régiók együttműködésén keresztül egészen országok uniójáig terjed, valójában az Istennel való egyesülés vágyát tükrözi" – magyarázta Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök.

Orosz Atanáz püspök pedig rámutatott, hogy egyházmegyéjében az egyik legnagyobb feladat létrehozni a cigány és nem cigány lakosság között a kölcsönös megértést és együttműködést szolgáló közösséget.

„A térségben növekvő bűnözés és a megélhetési nehézségek sokakat elköltözésre késztetnek. Az egyház a papi szolgálat megtartásával, szociális munkával és oktatással törekszik elősegíteni a megbékélést és a helyben maradást" – mutatott rá a püspök. A rendezvényen a fideszes Pelczné Gáll Ildikó szintén a közösségteremtés fontosságát hangsúlyozta.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!