Gyarapítani, gazdagítani kell mindenáron a magyar közösséget

A jövő évi költségvetésről, az elszámoltatásról, valamint Eger városának a Rákóczi Szövetséggel folytatott együttműködéséről volt szó napirend előtt az Országgyűlésben. Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár Hanis László felszólalására reagálva felhívta a városok, civil szervezetek figyelmét, ahol tudják, kövessék Eger példáját. Kiemelte: gyarapítani, gazdagítani kell mindenáron a magyar közösséget.

Habis László Eger városának a Rákóczi Szövetséggel kötött együttműködéséről beszélt, és azt mondta, megkülönböztetett hangsúlyt fektetnek a kárpát-medencei összetartozás gondolatának megerősítésére. Ennek jegyében az egri mezőgazdasági szakiskola 10 magyar anyanyelvű, érettségizett felvidéki diák képzését biztosítja olyan szakmákban, amelyben magyar nyelvű oktatás nem folyik lakókörnyezetükben.

Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára felhívta a városok, civil szervezetek figyelmét, ahol tudják, kövessék a példát. Kiemelte: gyarapítani, gazdagítani kell mindenáron a magyar közösséget. Ennek jegyében születtek meg – mondta – az elmúlt két év jogszabályai, és példaként említette a nemzeti összetartozásról szólót törvényt, valamint a Határtalanul programot.

Fidesz: támogatni kell az elhelyezkedést

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a következő évi büdzsé kapcsán a Fidesz-frakció kéréseit sorolva rámutatott: azt szeretnék, ha bizonyos munkaerőcsoportok célzott kedvezményeket kapnának. Példaként említette a 25 év alattiak és 55 év felettiek foglalkoztatását. Kitért arra, hogy 410 ezer és 600 ezer közé teszik azok számát, akik kisadózók, esetükben egyszerűbb adózást és jelentős tehercsökkentést kérnek. Szót emelt a szülésről visszatérő nők elhelyezkedésének segítéséért, és a végzettséggel nem rendelkező fizikai munkásokért. Esetükben célzott, jelentős kedvezményt sürgetett. 

Rogán Antal rögzítette: Magyarországon fontos a költségvetési hiány, de a munkahelyek védelmét és a munkahelyteremtést mindennél előbbrevalóbbnak tartják.

MSZP: a költségvetés nem fogja kibírni az elfogadását sem

Tóbiás József szerint a költségvetés egy kamu, és nem fogja kibírni az elfogadását sem. Jövőre a társadalom döntő többségének az elszegényedést, reményvesztettséget vetíti előre, és az összadóteher magasabb lesz, mint kormányváltáskor volt.

Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára azt mondta: ez a költségvetés a konvergenciaprogramra és a Széll Kálmán 2.0 programra épül. Utalt az unió bizottságának véleményére, miszerint képes Magyarország tartani a 3 százalékos hiányt. Felidézve az előző kormányok által tervezett, és azt meghaladó költségvetési hiányokat, azt mondta: akkor minden büdzsé megalapozatlan volt, és majdnem kétszeresére nőtt a hiány. Az valóban kamu volt – jelentette ki, hozzátéve, egy dologban voltak megalapozottak: az IMF-hitel törlesztésének időpontját illetően, amelyet 2013-ra, illetve 2014-re időzítettek. Kétségtelenül nehéz büdzsé, és nehéz év lesz, de ez nem jelenti azt, hogy minden alap nélkül kamu és ehhez hasonló jelzőkkel illessék.

Jobbik: a költségvetési hiányt nem lehet megenni

A jobbikos Volner János a jövő évi büdzsé tervezetét értékelve úgy fogalmazott: a költségvetési hiányt nem lehet megenni. Az embereket az érdekli, hogy képes-e a kormány az életszínvonalat növelni, vagy megakadályozni, hogy elszegényedjenek. Az emberek egyre rosszabbul élnek Magyarországon, a KSH-adatai szerint mintegy négymillióan élnek a létminimum alatt.   

Cséfalvay Zoltán reagálva a képviselő által elmondottakra hangsúlyozta: azt mondta: pénzügyi stabilitás nélkül semmilyen fenntartható fejlődés, növekedés nem lehetséges. Ezért az első és legfontosabb feladat az államháztartási hiány mederben tartása. Nagyon jelentős eredmény, hogy ezt a nehéz konszolidációs szakaszt le tudják zárni, és sokkal több energiát lehet fordítani a munkahelyteremtésre - mondta, közölve: nem látott a KSH-tól olyan számot, hogy négymillióan élnének a létminimum alatt, de ez nem jelenti azt, hogy ne élnének sokan nehéz helyzetben, és a kormánynak ne kellene mindent megtenni. 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!