A gyerekbarát meghallgatószobák létrehozása közös feladat

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által kezdeményezett gyermekbarát meghallgató szobák létrehozásával kapcsolatban tett fel kérdést az Országgyűlésben Pálffy István. A Kereszténydemokrata Néppárt képviselője elmondta, a meghallgató szobák létesítése és felszerelése nem maradhat kizárólag államigazgatási feladat, abból ki kell, hogy vegye a maga részét a média, illetve a civil társadalom is.

Pálffy István kérdése:

A bűnügyi statisztikák szerint Magyarországon a gyermek- és fiatalkorúak sérelmére több mint 15 ezer bűncselekményt követtek el. Ebből mintegy hatezer 14 évnél fiatalabb sértett vált bűncselekmény áldozatává, és sajnos az idei statisztikák is hasonló képet mutatnak, ráadásul tudjuk, hogy bizony nem minden eset válik ismertté.

Kiváló ezért, ahogyan a közigazgatási és igazságügyi tárca miniszteri rendelet keretében gyermekbarát meghallgató szobák létrehozását kezdeményezte. Ugyanakkor a meghallgató szobák létesítése és felszerelése nem maradhat kizárólag államigazgatási feladat. Legalább ilyen mértékben ki kell, hogy vegye ebből a maga részét a média, illetve a civil társadalom.

A média azért, mert magatartásformáló erővel bír, erkölcsi normát képes közvetíteni és van módja tudatosítani, milyen súlyos helyzetbe kerülnek szülők és gyerekek a kiskorúak és fiatalkorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények során. A civil társadalom felelőssége pedig abban rejlik, hogy egyrészt segítse a hasonló esetek napvilágra kerülését, különösen családokban rejtett erőszak esetében, másfelől pedig gyermekeink érdekében anyagi, tárgyi támogatással is hozzá kell, hogy járuljon a gyermekbarát meghallgatók elterjedéséhez.

Ezek kötelező használata és megfelelő felszereltsége nagymértékben csökkenti a gyermekeket ért traumát. Nem mindegy, hogy gyermek-pszichológusok hogyan vesznek részt a programban, vagy, hogy elkötelezett magánszemélyek adományai, hozzájárulásai miként teszik otthonossá, barátságossá és nyugodttá a gyermek áldozatokkal való beszélgetéseket.

A kormányzat célja, hogy 2014-ig legalább minden megyeszékhelyen kialakítsanak ilyen helyiségeket, ezért fontos, hogy miként tud a tárca egy ilyen kiemelt közcélt szolgáló, a gyermekek tízezreit érintő ügyben társadalmi kampányokhoz médiatámogatást kérni, tovább a civilszervezetek segítségéért folyamodni?

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!