Gyermekvilág anno ... Kiállítás nyílt Dunaszerdahelyen

A felvidéki Dunaszerdahelyen a Csallóközi Múzeum kiállítási termében a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat nevében Firtl Mátyás alelnök köszöntötte az egybegyűlteket. A régiók közötti kapcsolat a határok nélküli Európában a régiókban élőket is egymáshoz közelebb viszi, és egymásra találásukat segíti. Ennek eszköze a kultúra – hangsúlyozta beszédében a kereszténydemokrata politikus.

A kiállítás a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatóságának gyűjteményeiből egy válogatás, amely az 1800-as évek második és az 1900-as évek első felének gyermekéletét mutatja be a paraszti és polgári tárgyakon keresztül.Célja, hogy a látogatók ennek a szűk száz évnek a keresztmetszetén át képet kapjanak hosszú évszázadok gyermekeinek életéről, a parasztság által használt tárgyakról, és a hozzájuk kapcsolódó szokásokról.

Köszöntőjében Firtl Mátyás utalt arra, hogy fontos az, hogy a határ két oldalán élők tudjunk egymásról, egymást számon tartsuk, és értékeinket egymással megosszuk. A hagyományok, a kultúra összeköt, de egyben hidat is teremt a különböző nemzetek között, egyben gazdagít is kölcsönösen minden nemzetet, és kézfogást jelent a másik nemzet felé is.

A régiók közötti kapcsolat a határok nélküli Európában a régiókban élőket is egymáshoz közelebb viszi, és egymásra találásukat segíti. Ennek eszköze a kultúra – hangsúlyozta Firtl Mátyás a tárlatmegnyitón, amelyen részt vett Varga József, a dunaszerdahelyi tartomány alelnöke.

A kiállítás gyermekkor tárgyi világát mutatja be, három nagy témakörre osztva a gyermekkort: a gondoskodás (testi szükségletek kielégítése), a játék (lelki szükségletek), valamint a kötelezettségek (társadalmi elvárások) jelennek meg a kiállított tárgyakban. A tárgyanyagot, amelyet Győrben, Sopronban, Galántán, Mosonmagyaróváros is láthatott már a közönség, korabeli fotográfiák, illetve a játékok használatát felelevenítő leírások egészítik ki.

A tárlat április 6-ig látogatható.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!