Gyökeres változtatásokat jelent be a miniszterelnök

Rendszerszintű gazdasági változtatásokat jelent be kedden Orbán Viktor – hangzott el Szijjártó Péter és Varga Mihály lovasberényi közös sajtótájékoztatóján. Bejelentették: egy 16-20 százalék közötti, egykulcsos adórendszer bevezetésének költségvetési hatásairól is tárgyalt mai rendkívüli ülésén a kormány. Varga Mihály szerint beigazolódott, hogy valótlan adatokat közölt az előző kormány, hiszen az első öt hónap államháztartási hiánya 736 milliárd forint, ami az egész évre tervezettnek a 84,6 százaléka.

Orbán Viktor kormányfő kedden, a parlament 13 órakor kezdődő ülése elején ismerteti a gazdaság talpra állítását célzó, a 3,8 százalékos idei hiánycél tartásához szükséges akciótervet. A Miniszterelnökség államtitkára a sajtótájékoztatón kihangsúlyozta, hogy ezek a változtatások nem az egyes adónemek csökkentéséről vagy növeléséről, hanem az egész gazdaságpolitikát érintő átalakulásokról szólnak majd. A kormány az szja esetén egykulcsos, 16-20 százalék közötti megoldásokat vizsgál, ezek hatásait számolják – mondta el Varga Mihály. A fideszes politikus szerint az adórendszert úgy akarják átalakítani, hogy az munkahelyteremtő legyen.

Varga cáfolta, hogy a kabinet visszaállamosítaná a magánnyugdíjpénztárakat, az előző ciklusokban már létező banki különadóról viszont tárgyaltak, bevezetéséről egyelőre nem döntöttek. Varga Mihály megismételte: nem lesznek megszorítások, a kormány a gazdasági szerkezet átalakításával akarja tartani a 3,8 százalékos hiánycélt. Az akcióterv részleteit várhatóan kedden ismerteti a miniszterelnök. Orbán bejelentéséről a Miniszterelnökség államtitkára kihangsúlyozta, hogy ezek a változtatások nem az egyes adónemek növeléséből, hanem az egész gazdaságpolitikát érintő átalakulásokról szólnak.

Már elment a tervezett hiány 87 százaléka

Varga Mihály a rendkívüli kormányülés harmadik napján tartott sajtótájékoztatón azt is elmondta: a központi költségvetés hiánya az egész évre tervezett 87 százaléka, nagyobb a vártnál és nagyobb, mint amekkora a korábbi évek hasonló időszakában volt. Ebben a helyzetben a kormánynak kezelnie kell az államháztartás helyzetét, valamint meg kell kezdenie a magyar gazdaság talpra állítását, átalakítását – tette hozzá. A Varga Mihály által megjelölt összeg a GDP mintegy 0,9 százaléka.

A gazdasági átalakításhoz kevés a felületi kezelés, rendszerszintű, strukturális átalakításokra van szükség. Azok irányáról döntött a háromnapos ülésén kormány, közölte az államtitkár. A versenyképesség javítását, a bürokrácia csökkentését, a korrupció visszaszorítását és a költségvetési intézmények kiadáscsökkentését célzó lépesek törvényjavaslatok formájában hamarosan megjelennek – jelentete be az államtitkár Lovasberényben. Varga Mihály elmondta: a pénzintézeteket érintő különadóról nem hozott döntést a kormány, egyeztető, előkészítő munka folyik. Ha a kormány dönt majd ebben a kérdésben, a felekkel egyeztetve kerül sor a részletek kidolgozására.

Varga Mihály azt is közölte, hogy az IMF szakembereinek hivatalos látogatására augusztusban kerül sor, a mostani alkalommal a kormány elképzeléseiről, s arról helyzetről kapnak tájékoztatást, amely május végéig előállt, s amelyet az új kabinetnek kezelnie kell. Mint hozzáfűzte, ettől függetlenül a kormány addig is tájékoztatja az IMF-et az aktuális helyzetről és a kormány elképzeléseiről. Az első öt hónap államháztartási hiánya 736 milliárd forint, ami az egész évre tervezettnek 84,6 százaléka. Az előző kormány 719 milliárd forintos államháztartási hiányt prognosztizált az első öt hónapra.

Bajnaiék után talpra kell állítani a gazdaságot

A Miniszterelnökség államtitkára elmondta: a központi költségvetés hiánya az egész évre tervezett 87 százaléka, nagyobb a vártnál és nagyobb, mint amekkora a korábbi évek hasonló időszakában volt. A bevétel arányos része nem teljesült, a kiadások pedig felülteljesültek, ezért állt elő a nagyobb mértékű hiány, ami a tervezésnél szakmai, a végrehajtásnál pedig szakmai és pénzügyi hibákat is jelent.

A nyilvánosságra került adatok a Bajnai kormány tevékenységéről adnak hű képet – mondta Varga Mihály. Hozzátette: nem felelt meg a valóságnak az, hogy az előző kormány rendezett állapotokat adott át. Ebben a helyzetben a kormánynak kezelnie kell az államháztartás kedvezőtlen helyzetét, – amire készült is,– valamint meg kell kezdenie a magyar gazdaság talpra állítását, átalakítását – tette hozzá. A kormány mindent megtesz azért, hogy a tervezett hiánycélt tartani tudja. Arra törekszik, hogy a 3,8 százalékhoz minél közelebbi hiány alakuljon ki az év végére – mondta Varga Mihály.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!