Gyurcsány a Fidesztől „kölcsönzött” elnevezéssel akarja eladni a megszorító csomagot

Csak a célja világos a Gyurcsány Ferenc által meghirdetett „patrióta gazdaságpolitika” korszakának, jelentése egyelőre igen bizonytalan. A miniszterelnök által szóba hozott, a Fidesztől kölcsönzött kifejezés kommunikációs névadókísérlet – írja a Nézőpont Intézet legfrissebb elemzésében.

Az elemzés szerzői úgy ítélik meg, hogy míg a Fidesz már a január végi, rendkívüli parlamenti vitanapon „új megszorító csomagnak” nevezte a tervezett intézkedéseket, Gyurcsány Ferenc lemaradásba került. A kormánypárton belül sem alakult ki egységes koncepció sem szakpolitikai, sem programszinten. Január óta beszéltek nemzetstratégiáról, konjunktúracsomagról, adócsökkentésről, adóátrendezésről, soha nem látott reformokról, végül New Dealről. A patrióta gazdaságpolitika minden bizonnyal az intézkedéscsomag összefoglaló neve és ideológiai háttere akar lenni, amely a nemzeti büszkeségre alapozva fogadtathatja el az állami kiadáscsökkentést.

Az elemzés rámutat, hogy az új fogalom jelentése azonban egyelőre tisztázatlan. Eddig legalább két értelmezése bukkant fel. Egyrészt a protekcionista gazdaságpolitikával azonosították, másrészt – Gyurcsány Ferenc is erre utalt beszédeiben –, az önellátó gazdálkodással azonosították a kifejezést, éles fordulatot ígérve az elmúlt 10-15 év gazdasági stratégiájában. Az elméleti tisztázatlansága arra utal, hogy a kormány nem stratégiai fordulatra, hanem verbális újrakezdésre törekszik. A rendkívüli mértékben eladósodott magyar állam és tőkehiánnyal küzdő magyar gazdaság ugyanis aligha kockáztathat egy ilyen jelentős paradigmaváltást.

A gazdasági patriotizmus kifejezés ugyanakkor kommunikációs szempontból akár előnyös is lehet a kormány számára. Egyrészt a fogalmat Magyarországon először Orbán Viktor használta: a 2006-os választás előtt folytatott Gazdasági Konzultáció során, például állítva a francia, a német és az ír gazdaságpolitikát. Így a Gyurcsány-kormány által képviselt „patriotizmust” nehezen lehetne támadni az ellenzéki oldalról. Nem ez az első eset, amikor Gyurcsány Ferenc az általa elutasított Fidesztől vesz át programpontokat és hívószavakat. Így tett az adócsökkentéssel, a segély helyett munka jelszavával, vagy a polgári Magyarország víziójával is. Szintén e fogalom kormányzati használata mellett szól, hogy segítségével – logikai alapon – a hétfőn bejelentendő intézkedéscsomag ellenzői patriotizmus-ellenesnek nevezhetők, a „hazaáruló” kifejezés használata nélkül – olvasható az elemzésben.

A Nézőpont szerint két nap után ugyanakkor azt is nehéz eldönteni, mennyire konzekvensen használja majd a miniszterelnök a patrióta gazdaságpolitika kifejezést. A parlamenti naplókból kiderül: 2007-ben már kétszer is átvette érvrendszerébe, akkor mégsem tartott ki mellette. Az immár négy és fél éves kormányfősége alatt pedig rengeteg alkalommal használt, majd felejtett el új és új kifejezéseket. Volt már szó új reformkorról, a szabadság és a rend korszakáról, vagy éppen bársonyos reformokról. Kérdéses, hogy meddig tart a most kilátásba helyezett új korszak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!