Gyurcsány hazugságokkal próbálja bagatellizálni a jövedelem nélkül maradtak számát és helyzetét

A 2008. november–2009. januári időszakban a foglalkoztatottak száma 3 millió 838 ezer, a munkanélkülieké 351 ezer fő volt, ami 8,4 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat januári összesítése szerint a nyilvántartott álláskeresők száma 2009. januárjának zárónapján 84 500 fővel volt több mint 2008. október végén, 2009 január 31-én 509,1 ezer, 2008 október 31-én 424,6 ezer regisztrált álláskereső volt. Gyurcsány Ferenc tegnap elégedettségének adott hangot, szerinte ugyanis a gazdasági válság miatt eddig csak 25 ezer munkahely szűnt meg, ez pedig miként a számok mutatják nyilvánvaló hazugság.

A vizsgált időszakban a 15–74 éves népesség 54,4 százaléka, a 15–64 éveseknek 61,3 százaléka, a munkavállalási korúaknak pedig 63,9 százaléka jelent meg a munkaerőpiacon.

A 2008. november–2009. januári időszakban a 15–74 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 838 ezer volt, 35 ezer fővel kevesebb, mint 2007. november–2008. januárban. A nemzetközi összehasonlításban használt 15–64 éves korcsoportra számított foglalkoztatási ráta 56,1 százaléknak felelt meg, ami 0,4 százalékponttal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az Eurostat által publikált, a regisztrációs munkanélküliségi adatok dinamikája alapján továbbvezetett harmonizált munkanélküliségi ráta az időszak középső hónapját jelentő decemberben:az Európai Unió 27 országának átlagában 7, 6 százalékos volt, Magyarországon 8,7 százalék.

A munkanélküliek 46,6 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,1 hónap volt.

Gyurcsány Ferenc – a szakértők által elégtelennek tartott – válságkezelő-programját  népszerűsítő roadshowjának első állomásán Gyurcsány Ferenc tegnap kifejtette, hogy elégedett, mert a gazdasági válság miatt eddig csak 25 ezer és nem 100 ezer munkahely szűnt meg tavaly október óta.

Varga Mihály, az Orbány-kormány volt pénzügyminisztere, a Fidesz alelnöke a tegnapi sajtótájékoztatóján kifejtette: „szánalmas, amit a kormány csinál ebben a helyzetben, mert egyfajta reménytelenséget sugároz az ország lakói számára. Gyurcsány Ferenc PR-kérdésnek tekinti a válságot.”

A politikus szerint a kormány saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt az országjáró körúttal, hiszen abból is látszik, más ötlete nincs a válság kezelésére.

Varga Mihály úgy látja, a  kormány a munkanélküliség ellen sem tett semmit, hiszen a válság kezdete óta 30 ezer ember vesztette el a munkahelyét, és ugyanennyivel növekedett a regisztrált munkanélküliek száma is januárban a decemberi adatokhoz képest. Ráadásul az a 6 milliárd forint is eltűnt, amelyet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványnál munkahelyek megtartására különítettek el – hívta fel a figyelmet az Orbán kormány pénzügyminisztere.

A számok Varga Mihály állításait támasztják alá, sem a ma közzétett KSH adatok szerint, sem az Állami Foglalkoztatási Szolgálat januári statisztikája szerint nincs reális alapja a miniszterelnök hurráoptimizmusának. Az ÁFSZ januári összesítéséből kiderül: a nyilvántartott álláskeresők száma 2009. januárjának zárónapján 84 500 fővel volt több mint 2008 október zárónapján, 2009 január 31-én 509,1 ezren, 2008 október 31-én 424,6 ezren kerestek munkát.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!