Gyurcsánynak mozgásban kell lennie

Sokak számára meglepetésül szolgált, hogy a szombati melegfelvonuláson történt atrocitások miatt - a közjogi méltóságokkal a miniszterelnök által - kezdeményezett találkozó után Gyurcsány Ferenc egyedül állt a sajtó képviselői elé. Jóllehet, a konzultáció előtt a Köztársasági Elnöki Hivatal részéről azt jelezték, Sólyom László, köztársasági elnök külön tájékoztatja az újságírókat a megbeszélést követően, s az államfő parlamenti irodája elé a mikrofonállványt is felszerelték. A köztársasági elnök nyilatkozatára azonban mégsem került sor, s ez sajtóberkekben különféle találgatásokra adott okot.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai és Kommunikációs Főosztályának vezetője a kdnp.hu megkeresésére elmondta, az államfő megszólalására azért nem került sor, mert a közel másfélórás megbeszélés témájaként a résztvevők megállapodtak abban, hogy a tárgyaláson elhangzottakról Gyurcsány Ferenc házigazdaként magára vállalja az esemény kommunikációját.

Kumin Ferenc szerint, a miniszterelnök beszámolója nagyjából hűen adta vissza a konzultáción elhangzottakat.

Arra a felvetésünkre, hogy a baloldali sajtó részéről hétfőn heves támadások érték az államfőt amiatt, mert nem ítélte el a szexuális kisebbség elleni utcai erőszakot, a főosztályvezető kijelentette, a köztársasági elnök korábban nagyon egyértelműen kifejtette, hogy minden kisebbség, politikai csoport, vagy magánszemély ellen elkövetett erőszakos cselekményt, utcai támadást mélységesen elítél. A hétfői hallgatás oka nem más, minthogy az államfő álláspontja mit sem változott, ebből adódóan nem érezi szükségét annak, hogy azt az unalomig ismételgesse.

A Magyar Rádió Krónika című műsorának beszámolója szerint, a miniszterelnöki tájékoztatás a konzultációról nem bontotta ki az igazság minden részletét, Gyurcsány Ferenc mélyen hallgatott mindarról, amiben a résztvevők nem értettek egyet.

A Krónika úgy tudja, a kormányfő két alkotmányjogász vendége, Sólyom László köztársasági elnök és Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke egybehangzóan leszavazta a kormányfő azon javaslatát, mely szerint a nemzeti, jogi és etnikai meghatározások mellett a szexuális kisebbségeket is vegyék bele az alkotmányba. A két meghívott - a Krónika információi szerint - egyrészt politikai realitásokkal érvelt, miszerint kétharmados törvények, így az alkotmány vagy a gyülekezési törvény módosítása helyett feles jogszabályokban, illetve azok helyes ismeretében és értelmezésében kell keresni a megoldást, másrészt úgy vélték, az Alkotmánybíróság döntéseiben és gyakorlatában eddig is kisebbségként kezelte a más nemi identitásúakat.

Sólyom László és Paczolay Péter mellett a megbeszélésen - a Krónika tudomása szerint - Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese is saját alkotmányos hatásköreinek korlátairól beszélt. A cselekvés lehetősége, mint utaltak rá, a kormányé, illetve az Országgyűlésé. A találkozó egyetlen gyakorlati jelentősége ezért a közös kiállás, vagyis maga a találkozó volt.

Török Gábor politológus, a Vision Consulting igazgatója korábban az InfoRádióban az egypárti kormányzással indokolta a miniszterelnök által kezdeményezett nyári egyeztetés-sorozatot, mint mondta, az MSZP-nek a kormányzás látszatát kell mutatnia.
A politikai elemző a miniszterelnök változtatási szándékairól is beszélt. "Racionálisan gondolkodva Gyurcsány Ferencnek ahhoz, hogy meg tudja őrizni akár a pártelnöki, akár a miniszterelnöki széket, folyamatosan mozgásban kell maradnia, mindent meg kell szinte változtatnia ahhoz, hogy a lényeges dolgok ne változzanak meg" - vélekedett.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!