Ha Görögország nem védi meg a határait, akkor nekünk kell

A miniszterelnök szerint nem lehet az európai választott vezetők, az Európai Tanács kihagyásával kezelni a bevándorlási válságot. Orbán Viktor erről pénteken az Országházban beszélt, miután egyeztetett Manfred Weberrel, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) frakciójának vezetőjével. Közölte azt is: az EU-nak segítenie kell megvédeni Görögország határait. Magyarország az európai uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül kér segítséget a menekültválság kezeléséhez.

Orbán Viktor közölte, a Manfred Weberrel folytatott tárgyaláson sürgette, hogy európai lépések történjenek a bevándorlóválság kezelése érdekében, a döntéseknek pedig szerinte sokkal gyorsabban kell megszületniük. A bevándorlás kérdése minden nemzetnek az alapvető, legfontosabb kérdések közé tartozik – jelentette ki a miniszterelnök, akinek ezért meggyőződése, hogy nem lehet úgy európai szintű döntéseket hozni, hogy abból kihagyják a választott nemzeti vezetőket, az uniós kormányfőket.

Mint mondta, nem vitatják az Európai Bizottság jogát, hogy az EP támogatásával új szabályokat alkosson, amelyek mindenkire érvényesek, de az EB nem bonthatja meg az eddigi politikai konszenzust, amely szerint a miniszterelnökök egyetértése nélkül nem indul jogalkotás az unióban. A bizottság elnöke felrúgni készül ezt a konszenzust, aminek messze ható következményei lehetnek az EU belső életére nézve – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

– Ha Görögország nem képes megvédeni saját határait, akkor az EU-nak jogot kellene biztosítani ahhoz, hogy valós, rendészeti erővel, határőrizettel megvédje az ország határait – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Országházban újságírók előtt, miután megbeszélést folytatott Manfred Weberrel, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetőjével. Ha Görögország nem védi meg a határait, akkor nekünk kell megvédeni azokat – érvelt a kormányfő. Hozzátette, ma ennek hiányoznak a jogi alapjai, ezért ezeket gyorsan meg kellene teremteni; ez az első és legfontosabb feladat, amelynek végrehajtását javasolni fogja európai kollégáinak. Megjegyezte, ez a kezdeményezés része annak az ötpontos javaslatának, amellyel a jelenlegi európai helyzetet kezelné, és amelyet a későbbiekben ismertet majd.

Orbán Viktor szerint az, hogy Görögország nem tartja be a schengeni szabályokat, nem jogosítja fel Magyarországot arra, hogy ő is felmondja a schengeni előírásokat. Ezért a görögök nyilvánvaló jogsértéseitől függetlenül mi (...) a schengeni szabályok betartására fogunk törekedni az előttünk álló időszakban is – húzta alá, majd újból nyomatékosította: Magyarország szigorúan az európai értékek és jog talaján áll, és azon is marad.

A kormányfő kérdésre úgy fogalmazott: az elmúlt néhány napban szabályos lázadás volt az illegális bevándorlók között, "fellázadtak a magyar jogrend ellen", nem hajlandóak együttműködni a magyar hatóságokkal, sőt megdobálják, megtámadják őket. Ahhoz képest, hogy egy illegális bevándorlók általi lázadással állunk szemben, a rendőrség fizikai erőszak alkalmazása nélkül kiválóan tette a dolgát – mondta, köszönetet mondva újból a rendőröknek.

A szeptember 15-étől hatályos új szabályokról úgy nyilatkozott: a magyar hatóságok nem lehetnek elnézőek az illegális határátlépéssel szemben. Hozzátette, az illegális határátlépési szándékkal érkezőket minderről folyamatosan tájékoztatják. Szeptember közepe után azokat, akik törvényellenesen lépik át a határt, azonnal őrizetbe kell venni – közölte, arra kérve a bevándorlókat, ne tegyék ki magukat és családjukat ilyen bűncselekménynek.

A kormányfő arról is beszélt - nemzetközi szabályokra hivatkozva -, hogy a migránsoknak a határnál igazolniuk kell, hogy Szerbiában adtak be menekültkérelmet. Szerbia a magyar törvények szerint biztonságos ország, és biztonságos országból csak akkor fogad Magyarország menekültet, ha ő beadta a menedékkérelmét, és nyilvánvaló, hogy a szerb hatóságok azt nem fogadták be, nem tárgyalták meg fair módon.
 

Manfred Weber kijelentette: támogatja, hogy az uniónak közbe kell avatkoznia a külső határok védelmére, ha egy ország nemzeti erői kudarcot vallanak. A néppárti politikus arról is beszélt, hogy Magyarország törekszik az európai határőrizeti és regisztrációs szabályok betartására. A menekültek figyelmét is fel kell hívni arra, hogy nincs joguk Európában szabadon választani maguknak lakhelyet és együtt kell működniük a hatóságokkal.

Manfred Weber kiemelte: Magyarország arra törekszik, hogy megfeleljen az európai jognak, és Orbán Viktor joggal utalt arra, hogy először Görögország feladata lenne az EU külső határainak biztosítása. Magyarország a menekültek regisztrációja esetében is igyekszik teljesíteni a kötelességét, vagyis mindenkit próbál regisztrálni. Hozzátette, Magyarország az EU szabályainak végrehajtása tekintetében jobban áll, mint Görögország vagy Olaszország. A politikus hangsúlyozta: az EU segíteni akar Magyarországnak. Jean-Claude Juncker javaslatait Manfred Weber a néppárt szemszögéből kiegyensúlyozottnak nevezte. Fontos célként említette a határok megvédését és a fedél nyújtását az üldözötteknek. Manfred Weber úgy értékelte, hogy Orbán Viktor hozzászólásai hasznos elemei az európai vitának, különösen a határvédelem jelentőségének tekintetében.

Magyarország aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust

Magyarország az európai uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül kér segítséget a menekültválság kezeléséhez – közölte pénteken Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője. Felsorolása szerint Magyarországnak matracokra, ágyneműre, lepedőkre, takarókra és fűtőberendezésekre van szüksége. A kérést gyorsan fel fogjuk dolgozni – tette hozzá a szóvivő. Az uniós központi mechanizmuson keresztül a 28 tagállam polgári védelmi hatóságai tudnak segíteni egymásnak. Az együttműködésben Izland, Montenegró, Norvégia, Szerbia és Macedónia is részt vesz.

A migrációs válságról tárgyalt Orbán Viktor a bajor miniszterelnökkel

Telefonon egyeztetett az európai migrációs válsághelyzetről pénteken Horst Seehofer bajor miniszterelnök és Orbán Viktor miniszterelnök – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel. Tájékoztatása szerint a felek egyetértettek abban, hogy a migránsok egyre növekvő száma ma az Európai Unió egyik legnagyobb kihívása, amellyel csak az összes EU-tagállam és -intézmény szolidaritáson alapuló együttműködése, valamint az érvényben lévő uniós jogszabályok maradéktalan betartása útján lehet megbirkózni.

Orbán Viktor szerint Magyarország rendkívüli erőfeszítéseket tesz a schengeni övezet határainak megvédésére, és ez a helyzet azért állt elő, mert Görögország nem tartja és tartatja be területén az Európai Unió jogszabályait.

A megbeszélésen elhangzott: Bajorország terhelhetősége határához érkezett a migráció egyre nagyobb méretei miatt.

Orbán Viktor nagy megértést mutatott a bevándorlási célponttá vált Németország növekvő terhei kapcsán. A miniszterelnökök szilárd meggyőződése szerint a leghatékonyabb megoldást az jelentené, ha a meglévő európai szabályokat és mechanizmusokat újból teljes mértékben és következetesen alkalmaznák az EU egész területén.

A felek egyetértettek abban, hogy mindent meg kell tenni a schengeni megállapodás fenntartásáért és megőrzéséért, amely az európai polgárok biztonságának és szabad mozgásának alapja. A schengeni rendszer most komoly próbatétel alatt áll, ugyanakkor ez az európai egység magja – hangoztatta a két miniszterelnök. Most az a legfontosabb, hogy elősegítsünk és támogassunk minden olyan döntést, amely az EU külső határainak védelmét biztosítja – szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve: szükség esetén az Európai Uniónak fizikai értelemben is át kell vennie a külső határok őrzését Görögországtól. Elhangzott: a határvédelem terén Magyarországnak is szüksége van az EU-tagállamok és az európai intézmények támogatására és együttműködésére – számolt be az MTI-nek a megbeszélésről Havasi Bertalan.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!