Hamarosan lezárul az adósságátvállalás

Lezárul a napokban az önkormányzatok adósságátvállalásának folyamata – mondta Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a Kereszténydemokrata Néppárt önkormányzati találkozóján n a fővárosban. Hangsúlyozta: a családok százezreinek létbiztonsága gyengült meg a devizahitelek miatt, és a KDNP kiáll a családok csődvédelme mellett. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta: a törvényjavaslat várhatóan még nyáron a parlament elé kerül.

A főpolgármester-helyettes a tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: kiemelten fontosnak tartják a képviselő-testületek működőképességét, és ehhez járult hozzá az önkormányzatok adósságátvállalása, amelynek a folyamata a napokban zárul le.   

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberben jelentette be, hogy az állam 1956 önkormányzattól vállal át adósságot. Ezután az adósságrendezés keretében összesen 600 milliárd forintnyi adósság átvállalását hagyta jóvá a kormány február 26-án. Az átvállalás mértéke a legjobb pénzügyi helyzetben lévő önkormányzatok esetében az adósság 40, a legrosszabb helyzetben lévőknél pedig 70 százaléka. A főváros esetében ez 104 milliárd forintot jelent.

Bagdy Gábor kitért arra is: azt szeretnék, hogy amiről csak lehet, helyben szülessen döntés, és fontos, hogy az önkormányzatok minél inkább segítsék a családokat. Megjegyezte: a családok százezreinek létbiztonsága gyengült meg a devizahitelek miatt, és a KDNP továbbra is kiáll a családok csődvédelme mellett, az erre vonatkozó törvény előkészületei zajlanak.  

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője hozzátette: a törvényjavaslat várhatóan még nyáron a parlament elé kerül. A képviselőcsoport vezetője a kereszténydemokraták önkormányzatokban vállalt szerepével kapcsolatban kiemelte: olyan világban élünk, amikor az értékeket megkérdőjelezik, és például a család ellen folyamatos „eszmei támadás” zajlik. A kereszténydemokraták feladata az, hogy a hagyományos értékeket képviseljék, és a közösségeket megerősítsék – jelentette ki.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) II. kerületi polgármester azt mondta: az adósságátvállalással, a stabilitási törvénnyel, az új önkormányzati törvénnyel, valamint az államigazgatási és önkormányzati feladatok teljes szétválasztásával eljutottak oda, hogy a következő években –bár korrekciókkal – olyan önkormányzati rendszer alakuljon ki, amely stabil gazdaságilag és működésében. Az önkormányzatok szereplőinek pedig az a feladata, hogy erkölcsében is stabillá tegyék a rendszert.  

Ha az államigazgatásnak ez a legnagyobb alrendszere egyenesbe kerül, akkor komoly lépést tettek annak irányába, hogy az egész gazdaság, és az ország is egyenesbe kerüljön – mondta a polgármester.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!