Hargitai János: Az állam most valóban összehúzza magát

A KDNP szerint a korábbi kormányok csak megszorításokban gondolkodtak költségvetéseik összeállításakor, de most alapvető változások történtek, a magyar állam valóban „összehúzza magát" és több pénzt hagy a magyar családoknál és vállalkozásoknál. Hargitai János, a kereszténydemokraták parlamenti frakciójának vezérszónokaként fogalmazott így a jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslat szerdai általános vitájában.

A kormánypárti politikus felszólalásában teljesíthetőnek nevezte a 2013-as költségvetési törvényjavaslatban szereplő makrogazdasági prognózisokat, amit szerinte az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács véleménye is megerősít. Kiemelte: a kabinet adópolitikai átrendezése hosszú távon stabilizálni tudta a költségvetés bevételi oldalát, ehhez azonban szerinte az állam és az önkormányzatok „visszahúzódására" is szükség van. Mint mondta, utóbbi lépés kétségtelenül az egészségügyi, oktatási és igazgatási kiadások csökkentésével jár, de szerinte ez elkerülhetetlen, „különben minden bevételi oldalon történt racionalizálás értelmetlen".

A KDNP-s politikus az előtte szóló szocialista Tóbiás József szavaira reagálva azt mondta, a korábbi kabinetekkel szemben a jelenlegi kormányt nem lehet azzal vádolni, hogy elzálogosítanák a jövőt, éppen ellenkezőleg: most az adósság felhalmozásának és a hiány növelésének akarnak féket szabni, mert felismerték, tarthatatlan volt a korábbi gazdaságpolitika.

Hargitai János megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy a kormány javaslatában szereplő 1,6 százalékos növekedési prognózist több kritikai is érte, ami szerinte a magyar gazdaság jelenlegi „negatív növekedése" miatt érthető is, ám úgy gondolja, a második fél évben a német gazdaság erősödésével a magyar GDP is emelkedésnek indul. Hozzátette azonban, hogy a kormánynak a kisebb növekedésre is van forgatókönyve, az Országvédelmi Alap forrásai ugyanis akár mindössze 0,7 százalékos fejlődés esetén is képes tartani a meghatározott hiánycélt.

A költségvetésben szereplő adóterhelésre kitérve kifejtette: a kormánynak határozott célja az személyi jövedelemadó csökkentése, elismerte ugyanakkor, hogy az egykulcsos szja „kedvezőbben érinti a nagyobb jövedelműeket és mondjuk nehezebben a kisebb jövedelműeket, ez egy olyan tényhelyzet, amit nem kell eltagadni", de az szerinte mégis hasznos, mivel munkára ösztönöz, többletadózást eredményez, ráadásul olyan családtámogatási rendszerrel párosul, amely képes növelni a születésszámot.

Hargitai János szólt arról is, a kormányoldal továbbra is tartja magát ahhoz a vállalásához, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremt. Fontosnak nevezte ebből a szempontból, hogy az idei kétszázezer után jövőre háromszázezren dolgozhatnak közfoglalkoztatottként. „Ezen lehet gúnyolódni, ezt lehet a nevetség tárgyává tenni, lehet azt mondani, hogy 47 ezer forintból nem lehet megélni, én is azt gondolom, hogy ezek az emberek életművészek, akik mégis megélnek ezekből az összegekből, de ez mégiscsak több mint otthon lenni, és azt az érzést táplálni bennük, hogy rátok évtizedekig nem számítunk" – fejtette ki.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!