Három hónapon belül állapolgárság

A vajdasági, a kárpátaljai, illetve a schengeni övezeten kívül élő erdélyi magyarok számára jelenti a legnagyobb előnyt a kettős állampolgárság. Számukra uniós polgárként a szabad mozgásban és a munkavállalásban jelent ez igen nagy könnyebbséget, de a Kárpát-medencén kívül például az Egyesült Államokból is sokan érdeklődnek a magyar állampolgárság iránt – mondta Rétvári Bence, a közigazgatási államtitkár az ATV reggeli műsorában.

Rétvári Bence elmondta, nem tart attól, hogy a magyar kettős állampolgárság ellenállást váltana ki az EU-ban, hiszen egy másik tagállam, Románia még évekkel ezelőtt sokkal merészebb lépést tett, amikor a moldovai románoknak megadta a román állampolgárság lehetőségét. Ott ez az intézkedés sokkal több embert érintett, Románia ma is tízezres nagyságrendben állít ki útleveleket kettős állampolgárok számára.

Szlovákiában a még életben lévő törvények intik óvatosságra a magyarságot, ám Rétvári szerint az új szlovák kormány már sokkal elfogadóbb a magyar állampolgársággal szemben és elindult egy folyamat abba az irányba, hogy már nem kell félniük a magyaroknak. Reményei szerint, mivel Magyarország sem sújtja retorziókkal a szlovák állampolgárságot kérelmező szlovákokat, északi szomszédaink ezt viszonozni fogják. „Mi azt szeretnénk, hogy minél több jó szlovák és jó magyar állampolgár legyen mindkét országban” – tette hozzá.

A szavazati joggal kapcsolatban a közigazgatási tárca államtitkára leszögezte, a jelenlegi törvény szerint szavazati joga annak van, aki a magyar állampolgárság mellett állandó magyarországi lakóhellyel rendelkezik. Ugyanakkor az Alkotmány vitájában felmerült egy másik modell lehetősége is, amely szerint a határon túli magyarok külön listára szavazhatnának, így nekik is lehetne képviseletük a magyar országgyűlésben. Példaként Horvátországot említette, ahol hasonló modellt alkalmaznak. Ugyanakkor a kérdésben még nem született döntés.

Rétvári Bence hangsúlyozta, a kettős állampolgárság intézménye már régóta létezik Magyarországon, most csupán egyszerűbb és gyorsabb lett az eljárás, ennek következtében a kérelmező három hónapon belül megkaphatja az állampolgárságot.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!