Három pillérre épülve megújult hazánk katasztrófavédelme

Az új alaptörvényhez igazodó megújult katasztrófavédelmi szabályrendszere van Magyarországnak. Az egységes irányítás alatt felsorakozó szervezet megalakulásakor köszöntőt mondott Orbán Viktor is. A miniszterelnök úgy véli, hogy a 2010-es iszapkatasztrófa és az árvizek nagy valószínűséggel elkerülhetők lettek volna, ha már abban az időben létezett volna egy bejáratott rendszer. Veszélyhelyzetben katasztrófavédelmi tiszt veszi át az irányítást.

A miniszterelnök szerint a január 1-jétől egységes katasztrófavédelmi rendszernek köszönhetően Magyarország biztonságosabb lesz, mint korábban. Orbán Viktor úgy látja, hogy a 2010-es vörösiszap-katasztrófa és az árvizek nagy valószínűséggel elkerülhetők lettek volna, ha már abban az időben létezett volna egy bejáratott rendszer.

– Nem is lehetne méltóbb helyen kezdeni az új évet, hiszen a katasztrófavédelem a magyar állam egyik legjobban működő és legfegyelmezettebb szervezete, furcsán hangzik, de valódi sikerágazat. Munkája nélkülözhetetlen, és továbbfejlesztésre érdemes. Önök is tudják, hogy mi, akik itt akarjuk leélni az életünket, biztonságosabb országot szeretnénk – mondta a miniszterelnök a Syma-csarnokban tartott ünnepi eseményen.

A miniszterelnök a katasztrófavédelmi rendszer átalakítását, egységessé tételét azzal indokolta, hogy a korábbi években az állam erői szétforgácsolódtak, vészesen legyengült az ország, a tisztességes munka becsülete elveszett, gyökeret vert az a kártékony nézet, hogy munkával nem lehet boldogulni, a magánérdekek a közérdekek fölé kerekedtek. Mérgező anyagok és az ár- és belvizek feltöltött ártérbe épített házsorokat és bevásárlóközpontokat veszélyeztettek, emberéleteket is követeltek. – Világos volt, ha ennek nem vetünk véget, nem kopogtatni fog a baj, hanem ránk töri az ajtót – húzta alá a kormányfő.

Utalt az előző nap hatályba lépett új alaptörvényre, amely kimondja, hogy mindenki felelős önmagáért, továbbá képességei és lehetőségei szerint köteles az állami és közösségi feladatok elvégzésében részt venni.

Hozzátette, hogy az új rendszerben világos alá- és fölérendeltségi viszonyokat, felelősségi köröket és határozott irányítási rendszereket alakítottak ki, így képesek lesznek gyorsan és hatékonyan reagálni vészhelyzetekben.

– Mit várunk önöktől? A jövőben a magyar emberek biztonsága három pillérre épül. Az első az erős állami pillér; világos felelősségi körök, hatékony reagálás vészhelyzetekben. A vörösiszap-katasztrófát is elkerülhettük volna, ha létezett volna akkor egységes katasztrófavédelem. A védelmi feladatok átkerülnek a megyei kormánybiztosokhoz, akiknek egyik helyettese mindenhol a megyei katasztrófavédelmi vezető lesz. Az állam mától fogva nem moshatja a kezét, ha a katasztrófahelyzetben nem működik megfelelően – jelezte Orbán Viktor, hozzátéve, a közszolgálati egyetemen is indul katasztrófavédelmi képzés. Második pillérként arról beszélt, hogy kötelezően szolgálatba állítható, aki szakértő vagy rendelkezik a védelemhez szükséges eszközökkel, orvos, vízügyi vagy egyéb mérnök, statikus, vagy csak egyszerű fizikai ereje van. A harmadik pillér pedig „az önök vállán nyugszik” – fogalmazott Orbán. Mint kifejtette, az egyenruhások példamutatásán, teljesítményén, etikus magatartásán múlik, hogy egy biztonságos Magyarország épülhessen fel.

Korábban Bakondi György tűzoltó altábornagy rendszerváltozás jelentőségűnek nevezte az új szervezet megalakulását, amit főparancsnokként ő irányít 2012. január 1-jei hatállyal.

Az ünnepi állománygyűlésen a BM OKF csapatzászlót kapott, az országos tűzoltósági, polgári védelmi és iparbiztonsági főfelügyelők, illetve az újonnan megalakuló Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója átvette kinevezési okmányát. A zászlót, valamint magát a szervezetet a Magyar Honvédség táborilelkész-szolgálatának a történelmi egyházakat képviselő lelkészei áldották meg.

Január 1-jén lépett hatályba az új katasztrófavédelmi törvény, amelyet az Országgyűlés kétharmados többséggel, szeptember 11-én fogadott el. A végrehajtási rendeletekkel kiegészített jogszabályegyüttes az alaptörvénnyel összhangban rendezi veszélyhelyzet esetére a megelőzés és a felkészülés mikéntjét, ezzel pedig magasabb szintre emeltetik az ország területén élők és a lakosság vagyonának biztonsága, elkészítésekor rendszerszeméletben vették figyelembe a jogi és a műszaki tudományos ismereteket. A főbb újítások között szerepel, hogy a katasztrófavédelem integráns részévé tették a tűzoltóságokat, ettől pedig nem titkoltan az erőforrások ésszerűbb felhasználását is várják. Fontos újdonság, hogy kihirdetett katasztrófahelyzet esetén az érintett településen a védekezés irányítását hivatásos katasztrófavédelmi tiszt veszi át a polgármestertől.

A jövőben – de reméljük, minél később – olyan fogalmakkal fogunk megismerkedni, mint a katasztrófavédelmi őrs, Katasztrófavédelmi Koordinációs Kormánybizottság, Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ, közbiztonsági referens, katasztrófavédelmi osztály(zás), veszélyelhárítási terv.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!