Háromnapos frakcióülés kezdődött

Gazdasági kérdések, továbbá az új választójogi, igazságszolgáltatási és önkormányzati rendszer is témája lesz a Fidesz-KDNP ma kezdődött háromnapos évadnyitó frakcióülésének.  Az államadósság csökkentése kapcsán az elnökség támogatásáról biztosította a kormány törekvését, miszerint a válság alatti időszakot arra használja fel, hogy az ország a lehető legjobb starthelyzetben legyen, amikor a nemzetközi gazdasági körülmények kicsit kiegyensúlyozottabbá válnak – mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Összeült a Fidesz elnöksége. A megbeszélés második napján napirendjében szerepel az új választójogi, valamint igazságszolgáltatási rendszer kidolgozásának állása, amellyel kapcsolatban a kormánypárti képviselők meghallgatják az erre a feladatra kijelölt Áder János fideszes európai parlamenti képviselőt. Szintén napirendre kerül az új önkormányzati rendszer, amelyről a Belügyminisztérium képviselője ad majd tájékoztatást, a frakciószövetség pedig kialakítja álláspontját a szabályozási elvekről. Hajdúszoboszlón ugyancsak szóba kerül majd a devizahitelesek helyzete. A háromnapos tanácskozáson a kormánypárti képviselők - kabinetülések keretében - meghallgatják a minisztereket, államtitkárokat is.

A Fidesz elnöksége támogatásáról biztosította a kormány politikáját az államadósság csökkentésének fontosságára tekintettel - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője Hajdúszoboszlón az elnökségi ülés szünetében.

A párt vezetőtestülete egyetértett azzal, hogy a kormány intézkedéseivel az euró válság Magyarországra gyakorolt hatásainak kivédése eredményes lesz; támogatják a kormány törekvéseit az adósságállomány csökkentése, ezzel az ország szuverenitásának visszaszerzése érdekében, s azt, hogy továbbra is nemet mond a megszorítások politikájára. Az elnökség világossá tette: továbbra is fontos az ország sebezhetőségének csökkentése, ezt a sebezhetőséget pedig az államadósságnak az elmúlt nyolc évben felhalmozott rendkívül magas mértéke okozza.  

„A Fidesz elnöksége elvárja a kormánytól, hogy tovább folytassa harcát a magyar emberek és Magyarország szabadságának, szuverenitásának teljes mértékű visszaszerzése érdekében” – mondta a testület álláspontját tolmácsolva Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője, rámutatva, hogy minél nagyobb az államadósság, annál inkább mások gazdagodnak a magyar emberek munkájából, s az államadósság csökkentése újabb lépés a szabadság visszaszerzése felé.
A késő délutánig tartó Fidesz elnökségi ülést követően az esti órákban Orbán Viktor miniszterelnök általános politikai helyzetértékelésével kezdődik meg a Fidesz-KDNP frakció péntekig tartó évadnyitó ülése.

+

Hosszú évekig elhúzódó euróválságra számít a miniszterelnök, aki szerint ezért a korábbi időszakhoz hasonló intenzív törvényalkotási munkára kell berendezkednie a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselőcsoportjának – mondta Orbán Viktor a kormánypárti frakciószövetség évadnyitó tanácskozásán

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője a Magyar Televízió Az Este című műsorának Hajdúszoboszlóról adott nyilatkozatában kifejtette: Orbán Viktor beszédében egyrészt köszönetet mondott a kormánypárti képviselőknek az elmúlt időszakban folytatott munkájukért, másrészt világossá tette, hogy az euróválság miatt sok dolga lesz az elkövetkezőkben az Országgyűlésnek.

Hozzátette, Európa legstabilabb politikai rendszere működik Magyarországon, ami óriási lehetőség a válság közepette, mert ha felgyorsítják az ország átszervezését, megújítását, akkor egy nyugodtabb nemzetközi gazdasági helyzetben „a legkedvezőbb starthelyzetből várhatjuk majd a válság utáni időszakot”. Az átszervezési munkálatok között említette a felsőoktatási, a köznevelési, az egészségügyi és az önkormányzati rendszer átalakítását, amelyekben „kulcsszerepe lesz a frakciónak”.  

Azzal kapcsolatban, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő szerint jó úton halad a magyar gazdaságpolitika, ugyanakkor Magyarország magas köz- és külső adósságállománya miatt továbbra is a kelet-közép-európai térség legsebezhetőbb országa, Szijjártó Péter azt mondta: a kormány továbbmegy az államadósság folyamatos csökkentésének útján. A szóvivő megjegyezte továbbá: már akkor, amikor korábban leminősítette a Fitch Ratings az országot, „jeleztük, hogy a rövid távú leminősítéseket minden bizonnyal hosszú távú felminősítések fogják követni” az átszervezési politika miatt.  

A Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése csütörtök reggel az új választójogi és igazságszolgáltatási rendszer megtárgyalásával folytatódik.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!