Hárompárti ellenzéki találkozó - Egyetértés az előrehozott választásokról

Az MDF az Országgyűlés szeptember 30-ával történő feloszlatását kezdeményezi, és még ezen a héten benyújtja a parlament elnökének az erről szóló határozattervezetet - jelentette be Hock Zoltán, párt elnökhelyettese szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Latorcai János, a KDNP országos választmányának elnöke szerint az MSZP-SZDSZ kormány felélte politikai tőkéjét, azóta pedig a liberális párt nem tudta eldönteni, hogy kormánypárti vagy ellenzéki legyen, ilyen helyzetben a KDNP nem lát más lehetőséget, mint az előrehozott választás.

Az előrehozott választás teremtheti meg azt a stabil politikai helyzetet Magyarországon, amely során támogatott kormánya lehet az országnak – fogalmazott az ellenzéki politikus, miután előkészítő tárgyaláson találkozott Varga Mihállyal, a Fidesz alelnökével és Latorcai Jánossal, a KDNP országos választmányának elnökével.
   
A mintegy egy órás találkozót követően Hock Zoltán reményét fejezte ki, hogy a Fidesz, a KDNP és az SZDSZ is csatlakozik az indítványhoz. Hozzátette: az SZDSZ-nek, mint ellenzéki pártnak is meg kell értenie, hogy ebből a helyzetből „maszatolással” nem lehet kihúzni az ország szekerét.
   
Ha mindhárom másik ellenzéki párt támogatja az MDF javaslatát, akkor meglesz a szükséges többség az országgyűlési határozat elfogadásához, ezután pedig a köztársasági elnöknek kilencven napon belül lehetősége lesz kiírni az új választásokat – mondta az MDF elnökhelyettese.
   
Varga Mihály és Latorcai János nyilatkozatából az derült ki, hogy a Fidesz a szeptember 15-i frakcióülésén, a KDNP pedig a hétvégi elnökségi és frakcióülésén dönt a parlament feloszlatásáról szóló javaslatról.
   
A parlament feloszlatásához mind a 386 parlamenti képviselő több mint felének, azaz legkevesebb 194 képviselőnek az igen szavazata szükséges. Ez a többség éppen meglenne, ha az összes ellenzéki képviselő, azaz a 139 fideszes, a 23 KDNP-s, a 11 MDF-es, a 20 SZDSZ-es, továbbá a két Fideszből kilépett független képviselő egyike – Lengyel Zoltán vagy Tóth András –igennel voksolna.
   
Az MTI azon kérdésére, hogy erre tekintettel a független képviselőket is megkeresik-e, Hock Zoltán azt mondta, a független képviselőkkel még nem tárgyaltak, de mivel döntésük befolyásolhatja szavazás végkimenetelét, ezért őket is megkeresik majd a javaslattal.
Hozzátette: minden frakciónak el kell tudnia dönteni, miként hasznosítja saját mozgásterét az ország érdekében. Az MDF elnökhelyettese szerint az SZDSZ-nek is mérlegelnie kell, hogy a szavazati erejét a parlament feloszlatásához adja, vagy tovább folytatja az alkudozást a szocialistákkal.
   
Mint elhangzott, a találkozón mindhárom párt képviselője egyetértett abban, hogy „tiszta vizet kell önteni a pohárba, ezt a fajta sodródó, lebegtető, sumákoló állapotot be kell fejezni”. Hock Zoltán szerint a tárgyalás rávilágított arra is, hogy szakmai kérdésekben nem áll távol egymástól a három ellenzéki párt véleménye, ugyanakkor nem az ellenzék dolga kívülről kormányozni az országot.

Egy kiutat látunk ebből a helyzetből, ha az Országgyűlés kimondja saját maga feloszlatását –jelentette ki az MDF-es politikus.
   
Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szintén arról beszélt, hogy a helyzetértékelésben nézetazonosság volt az MDF, a Fidesz és a KDNP között. Mint mondta, egyetértettek abban, hogy az ország gazdasági, szociális válságban van, és ez hosszú ideje megoldatlan, mert a kisebbségi kormány erre alkalmatlan.
   
A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: kormányzati apparátus szükséges ahhoz, hogy az adótörvény és a költségvetés elkészüljön, az ellenzék pedig nem vehet át olyan szerepeket, amelyek egy parlamentáris demokráciában a kormány hatáskörébe tartoznak. Varga Mihály szerint a Fidesz a számára az a legfontosabb, hogy cselekvőképes kormánya legyen az országnak, ehhez pedig előrehozott választásokra van szükség.
   
Gyurcsány Ferencnek nem az MSZP tagjait kell megkérdeznie arról, mi a teendő az országban, hanem az emberekhez kell fordulnia, és vissza kell adni nekik a lehetőséget arra, hogy saját jövőjükről döntsenek – mondta a Fidesz alelnöke.
   
Latorcai János, a KDNP országos választmányának elnöke azt mondta, a kereszténydemokraták elnöksége és képviselőcsoportja a hétvégén tart kihelyezett ülést Mohácson és Pécsett, ahol végleges döntést hoznak majd az kérdésben. Hangsúlyozta: az MSZP–SZDSZ kormány felélte politikai tőkéjét, azóta pedig a liberális párt nem tudta eldönteni, hogy kormánypárti vagy ellenzéki legyen, ilyen helyzetben pedig nem látnak más lehetőséget, mint az előrehozott választást.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!