Harrach Péter az Alaptörvény család-fogalmáról

Szabó Máté ombudsman szerint aggályos az a család-fogalom, amely a családvédelmi törvényben a társkapcsolatok köréből kizárólag a házasságot nevesíti a család alapjaként. A Családháló.hu megkérdezte az ügyben Harrach Pétert, a családvédelmi sarkalatos törvényt kidolgozó kereszténydemokrata frakció vezetőjét, aki elmondta, hogy véleményük szerint a család egy férfi és egy nő tartós és kizárólagos kapcsolatára épül.

A kereszténydemokrata frakcióvezető elmondta, hogy a pontos definícióval sok európai állam is adós, így szinte úttörő elhatározás volt ennek megfogalmazása. Harrach Péter szerint a törvényi szövegben olyan definíciót adnak a családról, amelynek lényege, hogy már egy szülő és egy gyermek is családot alkot. A család fogalmába bevették a gyermektelen házaspárokat is. A politikus kifejtette: a definíciót úgy fogalmazták meg, hogy egy egyenes ági leszármazottal a szülő is már családot alkot (a legkisebb család-formát), vagyis a gyermekét egyedül nevelő szülőt is bevették a „körbe”. Nyilvánvalóan ez a definíció az, amely alapját képezi a különböző családtámogatási elemeknek – tette hozzá, kiemelve, hogy ezzel biztosítják, hogy egyetlen gyermek sem rekesztődik ki, senki sem marad ki a család köréből.

A első Orbán-kormány szociális minisztere szerint az ombudsman kifogása a családvédelmi törvényben leírt család-fogalmával kapcsolatban egyértelműen az, hogy a megfogalmazás nem veszi bele az egynemű párokat a család fogalmába. „Mi itt egyértelműen a működő, egészséges család képét kívántuk megrajzolni tekintettel a demográfiai helyzetre is, hiszen a »legtermékenyebb« együttélési mód a házasság, s minden valószínűség szerint a legkevésbé az azonos neműek kapcsolata. Értelmezésünk szerint a család egy férfi és egy nő tartós és kizárólagos kapcsolatára épül, ami alkalmat ad a gyermekek nemzésére és nevelésére. Tehát ezáltal az egymás iránt elkötelezett férfi és nő kapcsolatára épülő szeretetközösség lesz a család. Nem kívánjuk elítélni a személyes szabadság alapján hozott döntést az egyneműek kapcsolatára-, vagy bármiféle alternatív együttélésre vonatkozólag. Ezt a szabad döntést tiszteletben tartjuk, de az a fajta kapcsolat más, mint amit mi családnak nevezünk” – mondta Harrach Péter.

A teljes cikket itt olvasható.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!