Harrach Péter Esztergomban az IKSZ közéleti akadémiáján

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség és a Jezsuiták Rend közösen szervezték a Morus Szent Tamás Közéleti Akadémiát, fiatal értelmiségiek számára. Az öt alkalomból álló keresztény közéleti képzést országosan hirdették meg, egyetemek, főiskolák hallgatóinak, fiatal diplomásoknak. A tematikus előadások megtartására közéleti személyiségeket, szakembereket hívnak meg a szervezők. A képzés második rendezvényének helyszínén, Esztergomban a Szent Adalbert központban Harrach Péter a KDNP alelnöke és frakcióvezetője volt a vendég. A programon megjelent Rétvári Bence közigazgatási államtitkár. Az előadás és az azt követő beszélgetés témája a szolidaritás volt.

Harrach Péter előadásában azt hangsúlyozta, hogy a szolidaritás a keresztény társadalomelmélet három alapelvének egyike, a perszonalitás és a szubszidiaritás mellett.

– A kereszténydemokrácia meghatározza politikai cselekvésünket, elkötelezettségünket és felelősségünket a társadalmi szerepvállalásban. Döntéseink a közjót, az igazságosságot, a normákat szolgálják. A KDNP világnézeti pártként igyekszik érvényesíteni elveit a kormányzati munkában. Így kiáll az olyan kezdeményezések mellett is, amelyek talán kevésbé népszerűek, mint például a szabad vasárnap akciója – fogalmazott a frakcióvezető. Hozzátette, a szolidaritásnak két fő iránya van, egyrészt a rászorulók segítése, másrészt az elköteleződés, és közös felelősségvállalás a hasonló indíttatású közösségek, társadalmi szervezetek tagjai között.

– Az egyén maga is gyakorolhatja a rászorulók megsegítését, akár karitatív szervezeteken belül, másokkal összefogva. A közjó az egyén és a társadalom közös javát jelenti, az egyén számára csak a közösségen belül biztosítható eszközök alkalmazásával. Például az egyéni biztonságunkat is csak a közbiztonság megvalósulása szolgálja. Az egyház társadalmi szerepvállalása is fontos követelmény, elsősorban az intézményalapításoknál, akár iskolákról, akár szociális hátterű intézményekről van szó – tette hozzá Harrach Péter.

Ezt követően a fiatalok kérdéseire válaszolt a vendég.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!