Határon átnyúló együttműködések - 50 millió eurós forrás áll rendelkezésre

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programról tartottak tájékoztatót Győrben. A tanácskozáson a második alkalommal meghirdetett pályázatokról kaphattak információt a résztvevők, akik a határ elsősorban Győr-Moson-Sopron és Komárom, valamint Nyitra, Pozsony és Nagyszombat megye nonprofit szervezeteit, önkormányzatit képviselték. A most ismertetett felhívás keretében összesen közel 50 millió euró közösségi forrás áll rendelkezésre.

A tájékoztatón Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés alelnöke, a KDNP országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a diszkriminatív szlovák nyelvtörvény által jelenleg megterhelt magyar-szlovák viszony, a nagypolitikában történtek ellenére az együttműködésben, a kapcsolatok kiszélesítésében és fejlesztésében érdekeltek a régióban élők a határ mindkét oldalán. A Győr-Moson-Sopron Megyével testvérmegyei kapcsolatokat ápoló szlovákiai megyék mindent megtesznek azért, hogy a fejlődést elősegítő irányba mozduljanak el a kétoldalú kapcsolatok.

Firtl Mátyás szerint együttműködés nélkül a jövő elképzelhetetlen, a politikus a turizmus, a kultúra területén számtalan közös programra lát lehetőséget.

Nagyszombat megye alelnöke, Kvarda József szintén hangsúlyozta: bármi is történik a nagypolitikában, a határ két oldalán élni szeretnénk a mindennapi, normális életünket. A két ország közötti eredményes együttműködés példájaként említette a Dunán közlekedő komp létesítésére nyert közös pályázatot, és beszélt az újabb források felhasználásával kapcsolatos konkrét elképzelésekről.

Az eseményen a kerékpárút létesítéséről szóló szándéknyilatkozatot is átadta a magyar félnek, a kiírás keretében nonprofit szervezetek számos különböző tevékenység támogatására adhatnak be igényt a turizmustól a környezet- és természetvédelmen keresztül az üzleti együttműködés fejlesztéséig.
Az igénylők szeptember végéig nyújthatják be pályázatikat, a részletes kiírást megtalálhatják a program hivatalos honlapján.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!